Paasconcerten 2013

Van Oreoballads tot bananenelectro, en alles wat daartussen zit.

Laura van Rossem ,

De Paasconcerten; voor de meeste Arnhemmers niet geheel onbekend. Integendeel. Arnhems oudste festival op de Jacobiberg biedt ook dit jaar weer een podium aan lokale artiesten.

De zaterdag wordt geopend in de grote zaal. Daar produceert Hippy Tree Friends Collective een draaikolk van muziek, waar het publiek zich maar al te graag in mee laat zuigen. Ze worden opgevolgd door metalcore monster Cult Ellifex, en onze eigen lokale Radiohead in de vorm van Littlebigginger. Het stroomt langzaam vol, de sfeer is goed. Niks moet, alles mag. Een eenzame hippie gaat los. Naast de grote zaal is er ook de Rietveldzaal, de kleinste club van Arnhem. Daar zorgt de stotterende FFFabrique inmiddels voor een goeie dosis zeepbelelectro. In de grote zaal staat Deaf Charley. De band maakt met zijn bijzonder lekkere garageblues het publiek heel blij. Ze worden opgevolgd door de contrabassax van de mannen van Mannheim. Later, terwijl de grote zaal meedeint op de golven van The Hubschrauber, stroomt de Jacobiberghain vol licht, macbooks, rook en mensen. Voor de afsluiter met klingelende bananen van Hömpfdinga.

Zondag opent met de stonermetal van Bong Breaker, opgevolgd door rauwe pop van New Best Friend. De Rietveldzaal, waar men gisteren eindigde met bananen en Zweedse truien, is nu omgebouwd tot de huiskamer van de Geranium Sessies. Compleet met tuttige schilderijtjes en geprojecteerde dia’s van omgekeerde kattenbakken. Mensen die even vergaten dat muziek je kan grijpen, worden daar subtiel aan herinnerd tussen de schemerlampjes. Daar waar singer-songwriter Julian Hertz met Oreokoekjes gooit, en waar Bearson op sokken zijn melancholische nummers ten gehore brengt. Bij Nienke Deiters blijkt dat de Rietveldzaal beter twee keer zo groot had kunnen zijn. Ze krijgt alle aandacht en alle overgebleven centimeters. De grote zaal geniet inmiddels van de middelvinger, de krullen en de garagerock van Dr. Duval. Een goeie opschudder na Capgras, en na de soul van Jurgen Rijkers inclusief band. De Paasconcerten 2013 worden afgesloten met levensliederen van Wolves Dressed In Sheep, en Achterhoekse bluesrock van Thee Hammer. Dat allemaal met een bijeengeraapt zooitje mensen, ver weg op de Jacobiberg, voor het echte festivalgevoel. Met min twee.