Me & Mr. Jansen: intiem en gezellig

Vermakelijke singer-songwriters in Café Nescio

Adriaan de Jonge ,

Een kroeg met een gezellige, ouderwetse uitstraling op een Arnhemse straathoek is precies een plek waar Me & Mr. Jansen zich op hun gemak voelen. De ambitieuze mannen zijn hard op weg de wereld kennis te laten maken met hun popliedjes en gaan binnenkort zelfs in Manchester optreden. Zaterdagavond 20 april 2013 speelden ze echter nog in een intieme setting voor klein publiek.

Micha de Jonge (Me) en Wouter Jansen (Mr. Jansen) zitten rustig op een barkruk te kijken hoe het café langzaam volloopt. Voordat ze zelf beginnen, kondigen ze eerst een voorprogramma aan: een gelegenheidsensemble van drie jonge conservatoriumstudentes. Melle Berendsen wordt begeleid door een gitariste en een zangeres die ook af en toe op dwarsfluit meespeelt. De meisjes lijken verlegen maar klinken volwassen en zelfverzekerd. Heldere a capella en tweestemmig gezongen melodieën afgewisseld met sfeervolle tonen van de dwarsfluit maken het publiek warm voor de hoofdact die even later aan de beurt is.

Zanger Micha de Jonge was leraar op een middelbare school maar het is duidelijk dat het podium beter bij hem past dan het schoolbord. Waar Micha optreedt, krullen mondhoeken om tot glimlachen. Hij staat ontspannen te zingen, houdt contact met het publiek, maakt grapjes en weet op die manier het optreden intiem te maken. Al zingend verlaat hij nu en dan het podium en loopt rond in het volle café. Hij is een geboren entertainer. Micha vertelt ook bij veel nummers een persoonlijk verhaal en neemt de luisteraars mee in de herkenbare emoties en universele thema's van zijn liedjes. Het duo, dat overigens bij deze gelegenheid ondersteund wordt door een contrabas, speelt eigen nummers maar gooit er ook een creatieve Engelstalige cover van Rames Shaffy's Sammy tussendoor die goed in de smaak valt.

De performance van de twee muzikanten is leuk, maar de nummers zijn inhoudelijk net iets te braaf, zoetsappig en weinig diepgaand. Er wordt gezongen over onderwerpen als verliefdheid, verdriet en vriendschap. Wel herkenbaar, niet erg verfrissend. Maar zo zijn de liedjes waarschijnlijk ook bedoeld. Verder mist het repertoire van Me & Mr. Jansen wellicht nog een echte meezinger met een aanstekelijke melodie.

De popliedjes van Me & Mr. Jansen zijn eenvoudig, maar gelukkig is Micha's presentatie vermakelijk. De jongens zetten samen een leuke show neer en zijn op de goede weg. Met een druk tourschema voor de boeg gaan ze een mooie tijd tegemoet.