Dag des Oordeels: MutiaraTEC & S.I.D

Waakzaam

Matteo Bennardis ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over dat wat rond is: de oogst van glimmende schijfjes. Deze keer Waakzaam van MutiaraTEC & S.I.D.

Het Broederschap van de Parel ofwel MutiaraTEC laat de laatste tijd veel van zich horen. Met Dode Hoek 2, een zeer geslaagd album, hebben ze een korte tijd geleden nog van zich laten horen. Met ‘Waakzaam’ gaan ze samenwerken met de Arnhemse S.I.D. S.I.D zit al een tijdje in de rapgame en heeft diverse mixtapes uitgebracht, al stamt zijn laatste EP-mixtape alweer uit 2011.

Zoals we gewend zijn van MutiaraTEC zijn de beats weer erg sterk en worden per album professioneler en strakker. Al lijkt het wel alsof ze een nieuw effect hebben gevonden en dat op het hele album gebruiken. Niet dat het daardoor slecht klinkt, want de beats klinken nog steeds erg lekker.

Qua lyrics zijn ze zich nog steeds aan het ontwikkelen en dat lijkt goed te gaan. Waar ze met Dode Hoek, hun eerse EP, nog niet zo strak konden rappen, de teksten niet op elkaar aansloten en het vaak 'rappen voor het rijmen' was, is dit erg goed. De teksten kloppen, sluiten wel aan en de woordkeuze is niet 'simpel'. Vooral op het nummer Iets te Ver is de groei te merken. De eerste vier nummers zijn een hele andere versie van MutiaraTEC, maar Openbaringen en Vreemdelingendienst zijn weer typisch de 'oude': een prima verhouding voor een nieuw album met een goede samenwerking.

In mijn ogen is het een goede ontwikkeling voor de artiesten. Ik vraag mij af of ze op deze manier doorgaan met nummers maken, of dat ze weer teruggaan naar hun oude stijl. Beide stijlen zijn erg toegankelijk en sterk, dus hopelijk vinden ze een mooie tussenweg. Daarmee wil ik afsluiten: een sterk album en wellicht een nieuwe weg voor MutiaraTEC & S.I.D.