Crowdsurfen in een platenzaak tijdens Record Store Day 2013

Een inspirerende dag in de Velvet Music in Ede

tekst: Adriaan de Jonge | foto's: Esmée Ottema ,

Vanaf 's ochtends vroeg is er al bier voor een euro te koop in de Velvet Music in Ede. De ingang van de platenzaak is versierd met een spandoek en ballonnen. Het belooft een mooie dag te worden,want de zon schijnt en er staan een hoop instore optredens van enthousiaste bands op het programma. Op Record Store Day staat het kopen van platen centraal. Daarom hebben wij met de aanwezige bands niet over hun eigen muziek gekletst, maar vroegen we welke opname zij het liefst meenamen uit de winkel. Het leverde een mooie verzameling aan collector's items, nieuwe ontdekkingen en klassiekers op.

Suit and Tie Johns is om half twaalf aan de beurt. Op dat tijdstip loopt het nog geen storm in de winkel, maar de band heeft er zin in.

Na afloop poseert bandlid Xavier met de plaat van zijn keuze: Bombino. Hij heeft laatst nog een optreden gezien van deze muzikant en vertelt ons dat het klinkt als The Black Keys, maar dan op kamelen. En laten we eerlijk zijn, dat kan alleen maar goed zijn.

Even later weet John Coffey de winkel helemaal vol te spelen. De jongens trakteren ons op een mooie akoestische set, maar waarschuwen voor de zekerheid dat ze op hun cd “iets harder" klinken.

Toch krijgt de band de bezoekers zo enthousiast dat er luid meegezongen en zelfs gecrowdsurft wordt.

De bassist van John Coffey hoeft over onze vraag niet lang na te denken: hij kiest voor een live opname van Deftones uit 1996.

De Amsterdamse jongens van Palio Superspeed Donkey spelen een keiharde en energieke set.

Willem, de leadgitarist, kan geen genoeg krijgen van Record Store Day. Hij heeft eerder op de dag al aankopen gedaan en ook in Ede doorzoekt hij elk hoekje van de platenzaak om iets moois mee naar huis te nemen. Het wordt uiteindelijk de eerste lp van Palma Violets en op cd een bijzondere samenwerking van Ty Segall en Mikal Cronin. Hij is dolblij met zijn aankopen.

Birth of Joy experimenteert graag en voor deze gelegenheid heeft de drummer een gitaar omgehangen en de trommels thuisgelaten. De afwezigheid van slagwerk wordt op weinig overtuigende wijze opgevuld door een drumcomputer en bovendien lijken alle instrumenten verkeerd afgesteld, waardoor de band helaas niet optimaal klinkt.

De jongens kiezen samen voor de plaat Live in Japan van Deep Purple, omdat ze daar in de tourbus altijd lekker wakker van worden.

De verkopers in de Velvet Music zijn zeer tevreden aan het einde van de dag. Met name zijn ze te spreken over het optreden van John Coffey, de winkel stond dan ook lekker vol op dat moment.

Voor een platenzaak als deze is Record Store Day de mooiste dag van het jaar. Met de vier verschillende acts, de gemoedelijke sfeer en de gezellige praatjes van muziekliefhebbers onder elkaar was Record Store Day in Ede één groot feest.