Van Oorsprong wint eerste voorronde SVS bandcompetitie Van Oorsprong wint eerste voorronde SVS bandcompetitie

Slacktide naar wildcard-avond

, Arjo de Zeeuw

Van Oorsprong wint eerste voorronde SVS bandcompetitie

Slacktide naar wildcard-avond

Arjo de Zeeuw ,

De SVS Live ofwel de Soundvision Live Music Award 2012 is een bandcompetitie in Duiven. Dit jaar wordt ze voor de tweede keer gehouden. Bands uit heel Nederland hebben zich ingeschreven voor deze studioprijs. Aan deze eerste van vier voorrondes namen Iwan, Lakewater, Slacktide en Van Oorsprong deel.

Cultureel centrum Onderling Genoegen in Duiven is voor de gelegenheid omgebouwd tot een poppodium, dat ruimte biedt aan vijfhonderd man. Die zijn er bij lange na niet, maar dat doet niets af aan de sfeer en de goede akoestiek.

De winnaar van vorig jaar, Knuckles Of Frisco, opent de avond 
met een spetterende set van een half uur, waarin zij diverse stijlen tot een mooi geheel smeden.Om 21:30 geeft Iwan, een poprockband uit Oosterbeek, de aftrap van de werkelijke competitie. De driemansformatie brengt een gedegen show.
Enerzijds zitten de arrangementen goed in elkaar, anderzijds worden deze beperkt door de kleine bezetting. Het stembereik van de zanger is groot met veel drama. De muziek van deze band verdient een wat uitgebreidere uitvoering: toetsen of een tweede gitaar zouden de mogelijkheden van deze band enorm vergroten. Nu blijft het bij een leuke band met leuke composities, die onvoldoende boeien kan.

 

Lakewater is een popband met leden uit Zutphen,Nijmegen en Arnhem. De mooie liedjes zijn goed opgebouwd en de expressieve zanger en gitarist heeft zijn sounds goed voor elkaar. Het basismateriaal van deze band is daarom zeker interessant te noemen: een mix van singersongwriter, pop en folk. Uiteraard zijn er ook enkele minpunten.
De band oogt soms wat verveeld of ongeïnteresseerd. Verder zingt de zanger doorgaans goed, maar in de hoge registers komt dit niet voldoende uit de verf. Ondanks het basismateriaal schort er dus nog wat aan de uitvoering.

 

Dan begint om 23:00 uur Slacktide, een metalcoreband uit Zevenaar met zijn set. Natuurlijk gaat dit bij dergelijke bands hard; het lijkt soms zelfs een voorwaarde voor een goede set. Dit keer worden we echter niet weggeblazen door de kick. De dubbele gitaarpartijen blijven overeind en de composities zijn oké en hoorbaar. Verder geven degelijk drumwerk en goede baspartijen de band een fijn strakke ritmische basis. Ook blijkt de drummer uit te blinken in tempowisselingen en breaks. Wellicht is het in de toekomst mogelijk nog wat meer te differentiëren tussen beide gitaren, zodat de mogelijkheden wat beter worden benut. Tot slot nog een opmerking over de zang: die bestaat alleen uit screams. Hoewel dit ongetwijfeld een keuze is, werkt het een beetje als beperking.   
  

 

Van Oorsprong is de laatste band van vanavond, en bestaat uit vijf mannen en vrouwen uit Lichtenvoorde. De formatie brengt poprock van het smakelijke soort: mooi, stevig en het zit goed in elkaar. De zang springt eruit voor de luisteraar. Die is bijzonder, want hij wordt voornamelijk twee- en driestemmig gebracht en klinkt daarbij ook nog eens loepzuiver. De leadzangeres beschikt niet alleen over dat wat we 'strot' noemen, maar ook beheerst ze haar zangtechniek ruim voldoende. Het hese randje aan haar stem maakt het unieke karakter af. Wat het nog mooier maakt, is dat de zangstemmen goed matchen en dat ze samen met de muzikanten een geoliede machine vormen die klaar is voor de grotere podia. Moeiteloos, maar niet achteloos werken de bandleden de set af. Er is maar een minpuntje en dat is de opbouw van de set. Het lijkt alsof daar niet over is nagedacht.Van Oorsprong wint de eerste voorronde en verovert zo een plekje in de finale. Slacktide mag zijn kansen opnieuw beproeven tijdens de wildcard-avond.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland