Op Ramkoers naar Rock 2 Da Bone en Club 3voor12 gelderland Op Ramkoers naar Rock 2 Da Bone en Club 3voor12 gelderland

Band is invalband van zichzelf

, Eelco van Eldijk

Op Ramkoers naar Rock 2 Da Bone en Club 3voor12 gelderland

Band is invalband van zichzelf

Eelco van Eldijk ,

Soms kan het verkeren. Eindelijk heb je een volledig bandje bij elkaar gesprokkeld en struin je voor het eerst, gezamenlijk, wat lokale podia af om jezelf te presenteren en je samen te ontwikkelen als voltallige band. Zoals bij de band Went Up In Smoke. Maar dan gooit de zanger de handdoek in de ring. Sta je daar, als drie overgebleven bandmakkers. Tijd voor een andere koers. Een verslag van de eerste stappen van een nieuwe band.

De drie overgebleven leden van Went Up In Smoke besluiten na het vertrek van hun zanger niet bij de pakken neer te gaan zitten. Gedrieën gaan ze voorlopig verder. Dat betekent ook dat het eerstvolgende geplande optreden tijdens Rock 2 Da Bone in Groesbeek, door moet gaan; dan maar zonder zanger. Maar dan blijkt het heerschap die de band heeft verlaten, doodleuk het optreden gecanceld te hebben. De organisatie heeft inmiddels al een andere band geboekt.

Tijdens de eerstvolgende repetitie wordt besloten als nieuwe band, onder een nieuwe vlag, op zoek te gaan naar een nieuwe zanger of  anders tot instrumentaal trio te evolueren. Tijd voor een nieuwe koers. Drie dagen voor het voormalig geplande optreden belt de organisatie op met het bericht dat de invalband ook heeft afgezegd. De vraag is of het nieuwe trio alsnog op kan en wil treden. Maar natuurlijk, nog gauw even een generale repetitie gepland en de band is er (hopelijk) klaar voor. Het nieuwe vehikel kan zijn vuurdoop beleven. Vanaf nu is het Ramkoers.

De zaterdagmiddag voor het optreden in Groesbeek druppelen de drie heren (Sebastiaan, Ayrton en Niels) het oefenkot binnen. Er moet nog even wat gerepeteerd worden, voordat zij vanavond het podium in Groesbeek op kunnen gaan. De nummers, deels nieuw materiaal, zitten er al aardig in, maar behoeven nog een finishing touch om ze live ten gehore te kunnen brengen. In drie weken noodgedwongen de omslag maken van band met zanger, naar instrumentaal trio, is niet gemakkelijk. Toch hebben de jongens er duidelijk zin in. Het juk van passende zangpartijen bij de grooves bedenken, is van hen af en er kan nu vrijuit gemusiceerd worden. Hetgeen de totstandkoming van nieuw materiaal versneld en het proces duidelijk versoepeld. Het totale setje van vijf nummers wordt geklokt op een mooie vijfentwintig minuten, dus afdoende voor de komende avond.

Voor aanvang van de bandjesavond in het jongerencentrum in Groesbeek legt de band nog even een bodempje met de gebruikelijke friet en toebehoren. Wel met een gezonde salade, want frisse jongens zijn het. In de snackbar wordt er gegrapt over muzikantennamen die ze zich menen aan te moeten meten. Ayrton wordt omgedoopt tot Vlammetje. Sebastiaan wil Hete Donder heten, en Niels mag het doen met Bonita. Of de namen lang stand zullen houden, valt ernstig te betwijfelen, maar voor kostelijke humor zorgt het des te meer. Wie wil er nou niet Frikadel XXL heten? Misschien de aanstaande zanger?  Met de onderlinge sfeer zit het duidelijk goed bij deze mannen.


In Groesbeek beland, mag Ramkoers als eerste band de bühne betreden van OJC Maddogs. De zenuwen lijken inmiddels toch wel wat toegenomen, maar als het geluid goed is durven ze het zeker aan. Een gedegen soundcheck doet wonderen.

Om half negen mag het clubje op. Na de eerste tonen vliegt het half uurtje voorbij zonder dat je op de klok staat te turen. Ramkoers is misschien wel beter af zonder de voormalig zanger, zo blijkt. De subtiliteiten zijn beter definieerbaar, de grooves tikken er harder in en ook de bandleden lijken meer in hun element qua spel en intensiteit. Hoewel men nog wat onwennig op het podium staat, want schuilen achter de rug van de frontman zit er niet meer in, speelt Ramkoers overtuigender dan ze ooit hebben gedaan.

Vergeet Went Up In Smoke: die zijn in rook opgegaan. Ramkoers bewijst dat ze klaar zijn om met rasse schreden flinke stappen voorwaarts te zetten. De band heeft de capaciteiten om zo te componeren dat de muziek interessant genoeg blijft om naar te luisteren. Karma To Burn bewijst dat al op hoog niveau, Ramkoers zal hard moeten werken om een vergelijking met deze grootheden aan te kunnen. De intentie en mogelijkheden zijn aanwezig. Maar misschien meldt zich een nieuwe strot, en ramt de koers mogelijk weer een andere kant op. Tijdens Rock 2 Da Bone (part 5) doen ze in ieder geval niet onder voor grotere lokale broers als Kayzer Karel en Emperors, welke beiden ook een goede acte de présence geven.

Het tevens louter instrumentale Radar Men From The Moon sluit deze avond af en neemt de laatste restjes twijfel weg over dat op zangloze bands geen vloek hoeft te rusten wat betreft verveling en saaiheid. Ze zuigen je helemaal in hun muziek. Als je dat toelaat, heb je een optreden van wereldformaat. Wat zijn deze Brabanders in het afgelopen jaar gegroeid zeg. De repetitieve en diep psychedelische rock van dit trio vormt momenteel samen met Yama en Capital Sentimental, de voorhoede van de nieuwe aanwas aan Nederlands stoner en psychedelic geweld. Tijdens Rock 2 Da Bone leveren zij daar het klinkende live bewijs van. Radar Men From The Moon zal komend najaar te zien zijn tijdens de stonerrockavond in de Plupub in Nijmegen.

De bandleden van Ramkoers gaan hun uiterste best doen om 6 oktober, tijdens de 3voor12 gelderland Clubavond, nog beter op elkaar ingespeeld te zijn. Samen met Barbarella (die hun nieuwe cd zullen gaan presenteren) zullen zij er zeker en vast een prima rockende avond van gaan maken. Op Ramkoers!

Geïnteresseerde zangers kunnen zich melden bij de band: https://www.facebook.com/#!/Ramkoers

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland