Geranium Sessies, fris en eigenwijs uit Arnhem Geranium Sessies, fris en eigenwijs uit Arnhem

Unieke opnames in leegstaande ruimtes

, tekst: Edwin Niemantsverdriet

Geranium Sessies, fris en eigenwijs uit Arnhem

Unieke opnames in leegstaande ruimtes

tekst: Edwin Niemantsverdriet ,

Hoe een simpel idee een succes wordt: vraag een muzikant een liedje te spelen dat voor hem/haar bijzonder is. Neem dit op in een leegstaande locatie en zo heb je een Geranium Sessie! 3voor12 gelderland sprak met William van Giessen, één van de initiatiefnemers van Geranium Sessies.

Wat houdt Geranium Sessies in?
William: "Geranium Sessies houdt in dat we in leegstaande ruimtes een muzikant of band een liedje laten spelen. Dat nemen we op en we monteren er een filmische video van die we online zetten op onze website en op facebook. Een simpel idee, zoals er al veel van dit soort sessies worden opgenomen. Bijvoorbeeld de Black Cab Sessions. Maar onze rode draad is dat we het in leegstaande ruimtes/etalages opnemen. Hiermee benutten we de leegstand op een creatieve, inspirerende manier. We komen op plekken die voor veel mensen gesloten blijven, wat natuurlijk spannend is. En daarbij zoeken we de juiste setting voor een bepaalde artiest.
Hoewel we van de zomer pas begonnen zijn met dit project komt er al veel op ons af. Artiesten die willen spelen. Makelaars of vastgoedbeheerders die hun ruimtes aanbieden. We worden dus een soort matchmaker, maar op een manier waarin we helemaal vrij zijn om te doen wat we leuk vinden. Het is voor ons ook als experiment begonnen, maar inmiddels wordt het iets wat zich al aardig goed manifesteert in Arnhem. Het draagt zijn kleine steentje bij aan het culturele klimaat."

Waarom zijn jullie met de Geranium Sessies begonnen?
"Op muzikaal gebied gebeurt er tegenwoordig erg veel in Arnhem. Het begint weer te bruisen en dat is goed! Arnhemse muzikanten laten van zich horen en ook speelt er natuurlijk veel goeds van buiten Arnhem in de stad zelf. Omdat we zelf genieten van exclusieve sessie-opnames die je online tegenkomt leek het ons een goed plan om een gezamenlijk zij-project te starten. Met als resultaat de Geranium Sessies.
We vragen de muzikanten om een liedje te spelen dat voor hen bijzonder is. Een beetje volgens het hit and run-principe. Vaak staat het er in éém take op en doen we nog één of twee takes voor de zekerheid. Maar we kiezen de beste eruit. We doen alles zelf volgens de DIY-mentaliteit en bottom-up approach, zodat het leuk blijft om te doen.
Voor ons is het bijzonder om muzikanten te mogen filmen die we zelf erg goed vinden tijdens, in principe, een privé-concertje. Elke keer is het weer kippevel als het liedje is afgelopen en de beelden en het geluid er retegoed op staan."

Wie zitten er achter de Geranium Sessies?
"Geranium Sessies is een initiatief van William van Giessen en Jeroen Schoonderbeek. In het dagelijks leven hebben ze beiden een grafischontwerpbureau (respectievelijk O.K. PARKING en Jeroen Schoonderbeek Grafisch Ontwerp) maar ze zijn ook actief als muzikanten (respectievelijk Esk-esque en Lada). Als een dynamisch duo gaan we aan de slag! Daarnaast zoeken we ook samenwerking met andere partijen. Dat kunnen concertpodia zijn, maar ook organisaties die op muziekgebied actief zijn. Zolang wij baas blijven over ons eigen project kan dat best. En er moet een goed gevoel bij zijn, makkelijk gaan en geen gezeur. We gaan niet vergaderen of te lang ouwehoeren over het project. In die tijd hadden we een opname kunnen maken natuurlijk."

"Overigens, we zoeken nog sponsoren zodat we onze onkosten kunnen dekken. In ruil voor een groot online mediabereik. We hebben een mooi sponsorpakket met statistiekjes die er niet om liegen."

Met welke artiest willen jullie nog graag een sessie opnemen?
"Omdat we met z'n tweeën zijn twee namen: Carice van Houten en M. Ward.
Maar tegen Damien Jurado, Hospital Bombers (lukte helaas niet een tijdje terug), Bowerbirds, Moss, Anne Soldaat, Morrissey zeggen we ook geen nee. Bill Wyman en Steve Harley treden binnenkort op in LuxorLive, zulke legendes zouden ook gaaf zijn natuurlijk.
Maar dat wil niet zeggen dat we alleen van deze genres opnames willen maken. Onlangs hebben we met Hybridpackaging een sessie op het dak van een leegstaand gebouw opgenomen. De buren kwamen letterlijk na dertig seconden al aangerend of we die Duitse marsmuziek niet uit wilde zetten. Na wat overtuigende woorden en de belofte dat het na vijf minuten klaar zou zijn hielden ze hun mond. Het is dus iets heel anders dan de singersongwriters die we filmden, maar het breekt en geeft een contrast met de rest. Daardoor blijft het concept Geranium Sessie fris en eigenwijs."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland