"Video Killed The Radio Star" klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral nu YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Pepijn Oliemuller a.k.a. Eigenheimer

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
“Op vrijdag 3 augustus 2012 in Nijmegen op diverse locaties zoals een graffitiwand met werk van Marco van der Bol (dragon) op het centraal station. Daarnaast aan het begin van het 'Snelbinder'-fietspad, het verlengde stuk Lange Hezelstraat bij de Oude Hezelpoort, in de tunnel van de Oude Hezelpoort, de Weurtseweg, een flats langs de waal, binnen bij Bo-Rent, twee andere locaties aan de Weurtseweg en tenslotte de muren van Waalhalla.”

Hoe ben je op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
“Er zit totaal geen diepere gedachte achter de clip. Het is puur wat ik voelde bij het horen van de track: enigszins vergiftigd dansen op een track over vergif :) Toen ik Thijs (Frietboer) dit vertelde, bood hij meteen aan om de hoofdrol op zich te nemen en dus te gaan dansen. De locaties zijn geïnspireerd op de route van het centrum van Nijmegen naar Waalhalla zoals ik die zelf regelmatig gelopen heb. Waarom deze locaties? De industriële sfeer van de Weurtseweg spreekt me erg aan; de diverse leegstaande panden, het prachtige stuk Waterkwartier langs de Weurtseweg. Stuk voor stuk geweldige locaties! Ik heb het hele concept bedacht en vervolgens zo uitgelegd aan de hoofdrolspeler in de clip (Thijs Frietboer) en cameraman / editor Joris Bax. Vervolgens zijn we met zijn drieën naar de locaties gegaan en het gewoon gemaakt zoals ik mijn kop had.”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
“Nee helemaal niet. Geen honden die door het beeld kwamen lopen, geen loco-burgemeester die een bijrol opeiste in de clip. Ook niet tv-personality Johan Derksen die net naar buiten kwam bij zijn vaste kapper waar we ook voor de deur gefilmd hebben. Vrij saai dus.”
 
Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe heb je dit gefinancierd?
“Dit is allemaal op basis van vriendendienst gebeurd. Ik heb de reiskosten van de jongens vergoed en daar deden ze het voor...”
 
Wie is de maker van de videoclip?
“Joris Bax heeft de boel gefilmd en bewerkt.”
 
Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
“Gewoon realiseren wat je in je in je hoofd hebt bij het horen van de track. Alles begint met een dagdroom, ook clips!”
 
Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
"Mijn favoriete clip aller tijden is Derek Went Mad van Shut Up And Dance. Een heel simpel maar zeer duister knutselwerkje van favorieten uit mijn jeugd... de Engelse rave-act Shut Up and Dance".
 
Het album Mothú is op 21 september verschenen op het Frietboerism-label.