Circo Simonelli wint de tweede voorronde van de SVS bandcompetitie Circo Simonelli wint de tweede voorronde van de SVS bandcompetitie

Chariton naar de wildcard-avond

, Arjo de Zeeuw

Circo Simonelli wint de tweede voorronde van de SVS bandcompetitie

Chariton naar de wildcard-avond

Arjo de Zeeuw ,

De SVS Live ofwel de Soundvision Live Music Award 2012 is een bandcompetitie in Duiven. Dit jaar wordt ze voor de tweede keer gehouden. Bands uit heel Nederland hebben zich ingeschreven voor deze studioprijs. Aan deze tweede van vier voorrondes nemen Chariton, Pioneers Town, Circo Simonelli en It Never Rains deel. Cultureel centrum Onderling Genoegen in Duiven is voor de gelegenheid omgebouwd tot een poppodium, dat ruimte biedt aan vijfhonderd man. Deze tweede ronde trekt duidelijk meer publiek dan de eerste ronde.

De progressieve rock band die vorig jaar de tweede plaats heeft gewonnen, Inhalo (toen nog Waste), opent de avond met een optreden waarin zij laten zien waarom ze vorig jaar meededen voor de prijzen.Om 21:30 begint Chariton, een alternatieve rockband met leden uit verschillende delen van Oost-Gelderland, aan het eerste optreden van de werkelijke competitie. De band bestaat uit vier mannen en een dame. De muziek is niet makkelijk in een hokje te duwen en daarom ook orgineel te noemen. Een beetje Paramore, een beetje Breaking Benjamin en een toefje Three Days Grace, goed mixen en... Alle gekheid op een stokje, de muziek is niet echt te vangen in een vergelijking met andere bands. Soms klinkt het heftig en ruig, dan weer melodieus en ingetogen. Er worden dan ook een paar hele mooie nummers gespeeld door deze band. De zangeres heeft een mooi geluid en dat past goed bij de eigen stijl die ze hebben gecreëerd. 
Als ze er de tijd in willen steken om sommige nummers nog beter uit te werken, is het een band met veel potentie voor de toekomst.

 

It Never Rains is een progrockband uit Apeldoorn. Denk voor de genrerichting maar aan Anathema en Riverside: muziek met veel melodramatische elementen. De viermansband bestaat uit een bassist, een zanger-toetsenist, een drummer en een gitarist. Alle leden hebben behoorlijk wat muzikale bagage, opgebouwd ook in andere bands (Morphia, Breeze), voordat It Never Rains is ontstaan. In de basis zijn de composities en de arrangementen best goed maar er is wel wat werk te doen in de richting van de toetsen. De mogelijkheden daarvan zouden beter kunnen worden benut. Dat zou de broodnodige variatie een goede boost kunnen geven, evenals als het gebruik van verschillende keys bij het maken van de composities. Wellicht is smaak hier ook een element dat meespeelt, want het is niet ongebruikelijk in het genre om een aantal nummers van een en dezelfde set in dezelfde toonsoort te maken. 


 

Circo Simonelli,  een funk-/jazzband uit Amsterdam met een ruime bezetting, klimt rond een uur of elf het podium op. Iets wat we sowieso niet zo heel vaak zien, zijn verschillende koperinstrumenten in één band. Deze mannen hebben een trompet, een trombone en een altsaxofoon. Verder gitaar, drums, toetsen en bas. Daarmee geven ze een geweldig optreden: funky jazz gelardeerd met wat latin. Ze brengen eigen composities met weliswaar soms bekende thema’s uit het jazzidioom, maar dan verpakt in een prachtig opgebouwde set vol passie, en wel zo, dat het publiek ofwel meeswingt ofwel stil luistert naar de kleine zachte passages. Want daartoe is de band natuurlijk ook in staat: spelen met dynamiek. Leuk om te zien en geweldig om naar te luisteren. Een topoptreden.  

 

Pioneers Town uit Veenendaal is de hekkensluiter van vanavond. De band speelt indierock van het ruige soort. Een tikje garagerock zit er ook wel in. Echt een tikje, want de sounds van de lead-gitarist zijn voor garagerock veel te mooi en te doordacht. Hij heeft een geweldig gitaargeluid. Zelfs de distortions zijn bijzonder, iets wat echt gezegd moet worden. Net zoals de eerste band is Pioneers Town ook een band met verschillende gezichten en niet gemakkelijk bij een genre onder te brengen. De band is in staat om een duidelijk eigen stijl neer te zetten, met de vreemde mix van verschillende indie-elementen, een experimenteel element en nog wat punkinvloeden. Soms onheilspellend, dan weer irritant en vervolgens weer melodieus. Een band met eigen smoel en toch vele gezichten.      

Circo Simonelli gaat naar de finale-avond en Chariton mag zijn geluk opnieuw beproeven op de wildcard-avond.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland