Nijmeegs The Use of Ashes herrijst uit de as

Labelgenoot Polar Twins voegt live te weinig toe

tekst: Erik Nijsten | foto's: Hans Cras ,

Zowel The Use of Ashes als Polar Twins hebben hun muzikale roots in de begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Beide bands hebben onlangs op het label Tonefloat een nieuwe plaat uitgebracht. Waar The Use of Ashes het publiek trakteert op een reeks nieuwe nummers, maakt Polar Twins live te weinig indruk.

The Use of Ashes heeft de smaak van het componeren blijkbaar weer helemaal te pakken. In plaats van nummers van de zojuist verschenen plaat White Nights: Flakes of Eternity te spelen, trakteert de Nijmeegse band het thuispubliek namelijk op een set met vrijwel uitsluitend nieuw, nog niet verschenen nummers. Net als op het oude werk worden ook nu weer mooie rustige melodieën afgewisseld met voortstuwende nummers die eentonig blijven doordenderen. Op die momenten is The Use Of Ashes getransformeerd tot een krautrockband in optima forma die je geest zonder moeite meezuigt in zijn muziek. In de nummers waar de zang meer op de voorgrond treedt is het soms moeilijk om geen wenkbrauwen te fronsen. Niet alleen heeft het Engels van zanger Peter van Vliet een enorme Nederlandse tongval, ook is zijn stem niet altijd even zuiver. In de meeste nummers laat het drietal echter zijn instrumenten spreken in plaats van de tong. Hiermee weet The Use of Ashes zonder enig probleem de aandacht het gehele optreden vast te houden met hun folk-psychedelica. Een welverdiend applaus valt de band dan ook ten deel.

Dan is het de beurt aan Polar Twins. De band speelt een keurige en geconcentreerde set waar weinig ruimte voor toevalligheden is. Een hoofdrol is weggelegd voor zanger Dirk Polak. Hij heeft een mooie stem die vaak aan David Bowie met een Hollands accent doet denken. Helaas is muzikaal allemaal wel erg braafjes waardoor het optreden muzikaal niet echt spannend wordt. Ook op het podium gebeurt er niet veel. Het constante gespiek van de zanger naar zijn blaadjes met tekst leidt daarnaast ook nog enorm af. Het optreden is al met al niet slecht, maar het laat simpelweg te weinig indruk achter. Je kunt dan ook net zo goed thuis naar de zo juist verschenen debuutplaat van Polar Twins luisteren, want live voegt het niets toe.

The Use of Ashes + Polar Twins, Merleyn, Nijmegen, 12 oktober 2012