Do not run, Mannheim is your Freund

Woensdag 24 oktober eerste live-optreden!

Een nieuwe band met bekende gezichten: Mannheim. Aanstaande woensdag spelen ze in Willemeen voor de eerste keer live. Wij zijn reuze benieuwd en spraken de heren alvast over verleden en toekomst.

Waar komt de naam Mannheim vandaan?
Dat is een stad in Duitsland. In de deelstaat Baden-Württemberg om precies te zijn. Maar om kort te zijn, het klinkt gewoon goed en past ergens ook goed bij de muziek die we maken. We hebben eerst de muziek gemaakt en zijn daarna pas gaan denken aan namen, titels en sfeerbeelden die daarbij paste.

Alle leden van Mannheim zaten hiervoor in DNRWAYF, kunnen we spreken van een doorstart?
Een doorstart lag wel ooit in de planning, maar toen we begonnen met het bewerken van het DNRWAYF-materiaal voor Mannheim bleek dat we in deze vorm dingen toch anders aan willen pakken. hier en daar zit er nog een referentie aan DNRWAYF in maar de nummers zijn 95 procent nieuw.

Gaan jullie op de zelfde muzikale weg door als DRWAYF?
Sowieso zijn we een instrumentale band dus dat is behoorlijk anders. Maar verwacht geen DNRWAYF zonder zang. Om met nummers van vijf minuten zonder zang te blijven boeien moet je dingen toch anders aanpakken. Gek genoeg heeft dat niet geleid tot het toevoegen van allerlei fratsen maar juist het tegendeel: heel veel extra's zijn geschrapt en de muziek zit dichter bij de essentie van wat we willen laten horen.

Woensdag is jullie eerste live show in Willemeen samen met Zechs Marquise. Wat mogen we daar verwachten?
Een goede verwachting zou gaan richting een harde intense show. Wat sound betreft zijn we behoorlijk compact, bas, gitaar en sax vullen elkaar strak aan tot een behoorlijke muur van geluid. We houden er wel van om publiek te overladen en nemen weinig gas terug. Willemeen is een mooie venue om je eerste show te spelen en we zijn natuurlijk blij dat we daar de kick-off van onze band kunnen doen. Daarnaast is Zechs Marquise ook niet zomaar het eerste de beste bandje, die gasten zetten ook een vette show neer.

Zit er een ep/cd aan te komen?
Ja, vanaf november gaan we de studio in om een plaat op te nemen, die moet er dan begin volgend jaar zijn. Gewoon een hele plaat, geen ep. René Rutten (The Gathering) gaat produceren, daar zijn we wel blij mee. We hadden al heel snel zoiets van we hebben iemand nodig om ons te wijzen op mogelijkheden waar we zelf niet op komen en om te helpen knopen door te hakken. Een klassieke producersrol eigenlijk, los van het feit dat we met z'n allen ook de techniek doen. Uit de voorbereidingen op de studio sessies blijkt al dat de samenwerking een goed idee was. We zijn in bespreking met labels dus in welke vorm het geheel gereleaset wordt moet nog bepaald worden.

Welke optredens staan er voor de komende tijd op het programma?
Nog niet zo heel veel. Komende tijd zal veel werk gemaakt worden van de opnames, maar Wageningen (3 nov) en de Achterhoek (Barlo, 8 dec) kunnen alvast op onze komst rekenen. Daarnaast zijn we bezig om wat kortere uitstapjes naar het buitenland voor te bereiden. Als de plaat er is gaat het geheel natuurlijk echt los.