Klassieke pianomuziek, experimentele rock en puike postrock

Prima optredens van Rijnder Kamerbeek, the netherlands en Late Night Venture

Erik Nijsten ,

Als er op een avond drie bands staan geprogrammeerd, dan is er veelal sprake van muzikale overlap. Hoewel de muziek van Rijnder Kamerbeek, the netherlands en Late Night Venture op het eerste gehoor weinig verwantschap heeft, blijkt het een smakelijk muzikaal buffet dat De Onderbroek voorschotelt.

Je podiumdebuut maken met minimalistisch-klassiek georiënteerde pianomuziek in een kraakpand. Een niet alledaagse combinatie. Rijnder Kamerbeek komt er echter gemakkelijk mee weg. Zichtbaar zenuwachtig, maar met veel enthousiasme laat de Nijmegenaar het publiek kennismaken met zijn rustige pianomelodieën. Wie experimentele elementen verwacht komt bedrogen uit, want nergens vliegt de muziek van Rijnder Kamerbeek uit de bocht. De muziek is een perfecte soundtrack voor een film die je er tijdens het optreden zelf mag bij verzinnen. Ondanks het feit dat het optreden mede door de lengte naar het einde toe een beetje eentonig is, kan Rijnder Kamerbeek terugkijken op een zeer geslaagd podiumdebuut. Gezien de brede glimlach die tijdens het verdiende applaus op zijn gezicht verschijnt, is hij er zelf ook tevreden over.

Het experiment komt deze avond van de the netherlands. Het publiek wordt getrakteerd op de nummers van de eerder dit jaar verschenen prima plaat Ampul, aangevuld met een paar nieuwe nummers. Dat de heren prima op elkaar zijn ingespeeld is tijdens het optreden goed te zien. Moeiteloos en ontspannen slepen ze zich door een onderhoudende en soms spannende set heen. De uitvoering van de nummers van Ampul is bijna perfect en dat zegt echt iets over de hoge kwaliteit van deze muzikanten. Helaas worden sommige nummers die het verdienen om lekker lang door te denderen, niet langer dan een paar minuten gespeeld. Net als je denkt dat je lekker wordt meegezogen in de muziek komt er dan al weer een nieuwe melodie bovendrijven. Op die momenten wil je juist dat the netherlands de melodieën vasthoudt en lekker lang blijft doorspelen. Het zou de muzikale trip waar je als luisteraar al snel in zit, alleen maar ten goede komen.

Na het klassieke begin en het experimentele vervolg is de postrock van Late Night Venture een prima afsluiting. Bij postrock komen al snel de vergelijkingen met bands als Mogwai en Mono om de hoek kijken. Bij deze Denen is het niet anders. Veelal instrumentele gitaarmuziek waar vanuit kalme klanken naar exploderende climaxen wordt gewerkt. Origineel? Absoluut niet. Er wordt uit hetzelfde vaatje als dat van de grote postrockbands getapt. Gelukkig weet Late Night Venture mooie melodieën te schrijven waardoor hun postrock van hoge kwaliteit is. Live weet de band de spanning in de nummers prima vast te houden en de climaxen knallen, mede dankzij het hoge volume, lekker van het podium af. Als je van postrock houdt dan is deze band absoluut het checken waard. De eerder dit jaar verschenen cd Pioneers of Spaceflight is een mooie plaat waar Mogwai zich niet voor zou schamen. Als je postrockbands allemaal op elkaar vindt lijken, dan krijg je bij deze band eenzelfde receptuur.

Rijnder Kamerbeek, the netherlands en Late Night Venture, De Onderbroek, Nijmegen, 24 oktober 2012