Dag des Oordeels: The Use Of Ashes – White Nights: Flake Of Eternity

De soundtrack voor de herfst

Erik Nijsten ,

Eindelijk is-ie er dan. Flake Of Eternity, het laatste deel van de trilogie White Nights van de Nijmeegse oerband The Use Of Ashes. Bijna drie jaar hebben we er op moeten wachten, maar de timing is perfect. De dagen worden korter, de bladeren verkleuren en de soundtrack voor de herfst is er nu ook.

In 2008 en 2009 verschenen respectievelijk The Hand Of Tzafkiël en Glowing Lights van The Use Of Ashes. Dit waren de eerste twee delen van een trilogie getiteld White Nights. Beide platen kenmerkten zich door lieflijke liedjes en melodieën die werden afgewisseld met angstige drones en zwaarmoedige muziekcollages. Gestoken in bijna volledig zwarte hoezen lieten beide platen een beklemmende indruk achter. Na een eerste blik te hebben geworpen op het afsluitende deel Flake Of Eternity verwacht je als luisteraar eenzelfde donkere plaat. Schijn bedriegt echter.

Het lijkt erop dat er voor The Use Of Ashes na het verschijnen van de eerste twee delen een nieuw tijdperk begon. Het podium werd voor het eerst in tien jaar weer eens beklommen. In 2011 werd tussendoor een hoorspel gecomponeerd en live ten gehore gebracht. Dit alles heeft ook zijn uitwerking op de muziek die op Flake Of Eternity te horen is. Het klinkt allemaal een stuk minder zwaarmoedig en donker. Het beste voorbeeld is het nummer From Nowhere To Nowhere. Zeven minuten lang swingt het nummer de pan uit dankzij een opzwepende drumpartij en voortstuwende gitaren.  

XJ6II a: The Radio Is On b: Blaupunkt Paradiese, het nummer dat daar direct op volgt, is het meest zoetsappige nummer dat op de gehele trilogie te horen is. Om Flake Of Eternity nu direct te betitelen als een vrolijke plaat, gaat te ver. Ook in dit derde deel zitten donkere stukken. In tegenstelling tot de vorige twee delen hebben deze echter niet de overhand. Vanaf het nummer Look For The Sun wordt geleidelijk toegewerkt naar een positief einde aan de hele trilogie. Deze eindigt toepasselijk met de woorden Bye Bye Goodbye in het nummer Home-Coming.

Wie met deze plaat voor het eerst kennis maakt met The Use Of Ashes zal hier en daar vraagtekens zetten. Niet elk nummer weet de eerste keer namelijk de aandacht volledig vast te houden. Zeker na From Nowhere To Nowhere, het absolute hoogtepunt van deze plaat, is het soms moeilijk om bij de les te blijven. Net als de vorige twee delen, geeft ook deze plaat zijn geheimen echter pas prijs na een paar keer luisteren. Geduld is dan ook een schone zaak. Wie de tijd neemt zal de komende donkere dagen vele uurtjes luisterplezier beleven aan dit laatste deel dan wel aan de volledige White Nights trilogie.

Flake Of Eternity verscheen op 9 oktober op het Tonefloat label en wordt 12 oktober in Merleyn (Nijmegen) gepresenteerd. Voor wie geen genoeg van The Use Of Ahses kan krijgen: bestel de gelimiteerde box. Buiten deze plaat tref je namelijk in de box ook een live lp van het concert dat de band vorig jaar gaf in het Lux Theater en een cd met het hoorspel Das Licht In Der Ferne.