Sane presenteert: Veluwe editie, lokaal festival zonder publiek

Meer dan twintig bands geven een grandioos optreden voor... de camera

Phebe Kloos ,

Arnhem huist zoveel talent, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dennis Spee, gitarist bij Sane, besloot deze talenten letterlijk in het bos te plaatsen en ze één voor één live op te nemen. Zo krijgen de artiesten niet alleen een waanzinnig podium, maar ook retegoed beeldmateriaal.

Het initiatief voor Sane presenteert: Veluwe editie, sluit mooi aan bij andere Arnhemse organisaties die lokale talenten een podium bieden, denk aan Arnhems Talent, Popupklup, Geranium Sessies en tal van openpodiumavonden. Maar het bijzondere van Sane presenteert: Veluwe editie is dat er zonder publiek enkel beeldmateriaal is opgenomen. “Geen publiek?” hoor ik je denken en inderdaad: dat, en nog veel meer, vroeg ik me ook af. Hoog tijd dus om met initiatiefnemer Dennis Spee een biertje te drinken.

Onbekende talenten belichten

Het idee is minimalistisch en ongecompliceerd: geen publiek, gewoon muziek en de hei, de hei en muziek. Alle aandacht voor de act. Spee liep al langer rond met dit idee: "Ik heb zoveel vrienden die ik extreem goed vind, maar niemand kent hen. Ik wil deze talenten graag aan de rest laten zien op video, zodat het altijd terug te zien is en mensen gaan kijken naar bandjes die ze niet kennen, maar wel heel vet vinden." Op 20 oktober besloot hij "Ik ga het doen." Hij nam een week de tijd voor programmering, locatie, sponsoring, marketing en bellen. Heel veel bellen. Pas de avond tevoren werd de locatie bevestigd en had hij nog een nacht de tijd om uit te zoeken hoe ze in iemands naam stroom kregen op de Veluwe bij Schaarsbergen. De stress viel van hem af toen hij om 09:00, op de dag zelf, Hippy Tree Friends Collective opnam, en besefte "Yes, dit gaat lukken!"

Bevroren instrumenten

Drieëntwintig artiesten kwamen zaterdag 27 oktober samen om een openluchtoptreden te geven op de bevroren grond. Het was zo koud, dat ze met bouwlampen de laptops en instrumenten ontdooiden. De artiesten zijn voornamelijk Arnhemmers, maar komen ook uit onder andere Utrecht, Hilversum en Rotterdam. De selectie loopt sterk uiteen: van singer-songwriters, kunstenaars en dichters tot guerrillapunk, scherpe metal en moderne elektronische muziek. Iedereen kreeg een half uur de tijd: opbouwen, soundcheck, spelen maar en hup afbouwen.

Toekomstplannen

De live-opnames zijn online te bekijken op Sane's website. Op dit moment zijn ze nog hard aan het werk om alle opnamen online te krijgen. Als alles afgemonteerd is, brengen ze een dvd uit, die ze zullen presenteren in Luxor Live. Hiernaast staat er nog veel meer op de planning. Zo wil Spee met Sane veel meer presenteren, zoals kunstenaars- en dansvoorstellingen. Maar eerst zijn ze zelf bezig met een nieuwe cd en een clip ("Deze gaat heel vet worden, er komt porno in!") en hebben ze plannen om te touren. Zelf maakt Spee zich ook niet onverdienstelijk door in drie bandjes te spelen, te werken bij Luxor Live, een studie te volgen en bands op te nemen in zijn eigen studio. En o ja, binnenkort gaat hij ook nog eens een maand met de band Hippy Tree Friends Collective op een boerderij zitten.
 

Uitgelaten voldaan

"Het was heul erg gaaf!" zegt hij enthousiast terwijl hij zijn handen spreidt. Zelden spreek ik met iemand die zo van de hak op de tak, trots en hevig gebarend met twinkelende oogjes tekeer gaat als Spee. Tijdens ons gesprek geeft een passerende jongen hem een kus: "Ik ben zo trots op deze jongen! Ik vind het echt te gek wat hij heeft gedaan!" en die mening wordt gedeeld, dat is wel duidelijk uit alle tweets, shares en likes. "Ach, als de band blij is, ben ik blij" besluit Spee met een grote glimlach.