Lieve Bertha: finalist in De Grote Prijs

‘We worden als iets liefs gezien’

Anne Sachtleven ,

Eefje de Visser, Typhoon, Pete Philly: het zijn slechts een paar namen die hen voor gingen. ‘De Grote Prijs’ is het platform voor de opkomende Nederlandse artiest. Dit jaar is Lieve Bertha genomineerd. Twee vrolijke jongens uit Rheden die hun leven verkocht hebben aan de muziek.

"We zijn begonnen als kleine straatmuzikanten. Daar heb je direct een heel eerlijk publiek. Ze komen niet voor jou maar voor de Bijenkorf. We waren kleine lieve jongetjes, hoewel Koen als heel snel een baard kreeg. We merkten dat we veel geld konden verdienen met op straat muziek maken. Met mijn bijbaantje in de Burgers' Zoo verdiende ik maar 2,73 per uur. Dan is de keuze snel gemaakt" vertelt Rens. "Toen we in het Hemelrijk in Arnhem gingen spelen, merkten we dat zacht zingen eigenlijk veel leuker is. We gingen onze eigen nummers schrijven, iets meer experimenteren. Toen waren we er ook ineens klaar mee."

Koen Brouwer en Rens Polman zijn samen pas anderhalf jaar Lieve Bertha, vernoemd naar een schilderij gekocht in een antiekwinkel. Bertha staat tegen de muur van hun antikraakhuis "want ze was gevallen". In een huis gevuld met wierook zitten de twee lachend op de bank. "We kunnen hiervan leven en dat is prachtig! Geld is gelukkig geen grote factor." Deze singer-songwriters verpakken onderwerpen als een natte droom in een zoet jasje. "We zijn toegankelijk, maar je moet goed luisteren…"

"We willen wel iets serieuzer worden, iets maatschappelijker", aldus Rens. "We worden nog als iets heel liefs gezien en werken aan een iets rauwer randje. Niet alles hoeft volgens de regels." Koen gaat verder: "Als ik in de supermarkt loop, stel ik soms hele rare vragen. Gewoon om de kassière even uit haar gedachten te halen. We willen mensen laten zien dat het niet allemaal moet zoals het hoort. Anders ben je straks oud, heb je drie auto’s voor de deur, maar wat heb je eigenlijk? Een leven waarin je niet gelukkig bent!"

"Ik zal je de eerste zin van ons nieuwe nummer vertellen. Het is een protestlied tegen de burgerlijkheid. Tegen de sleur, tegen verwachtingen", vertelt Koen. "Ik ken een stokoude man van 27..."

De jongens hebben nog een project: een benefietconcert voor 3FM Serious Request. Dat geven ze samen met twee andere finalisten van De Grote Prijs (Flow&CO en EinsteinBarbie) in Luxor Live op 19 december. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.luxorlive.nl