Keifestival

Livemuziek van acht tot diep in de nacht

Linda Eibrink ,

Iedere laatste zaterdag van oktober begint het bij iedereen in de Achterhoek te kriebelen. Op 27 oktober vond in Lichtenvoorde alweer de 27ste editie van het Keifestival plaats. Met meer dan 15 zéér diverse bands en acts is Keifestival uitgegroeid tot een festival voor iedere muziekliefhebber.

Peter Beeker & Ongenode Gaste bijten het spit af met hun Limburgse rock en soul. De zanger heeft een stem met pit en gevoel. Hierdoor worden de Nederlands- en Engelstalige nummers die de band de zaal inslingert, goed opgevangen door het publiek. Het is nog vroeg, maar iedereen geniet overduidelijk.

Sixtiesrock, de jonge muzikanten van Birth Of Joy zijn duidelijk opgegroeid met deze energieke muziekstroom. Een sound die we misschien wel kennen van vroeger, uitgevoerd door een band met een nieuwe kijk op deze stroming. Je merkt dat het publiek al aardig bekend is met hun muziek. Een goede sfeermaker voor deze avond.

Upcoming op het Keifestival zijn dance-acts. Nederland is al een tijdje in de ban van dubstep. Tijdens het energieke optreden van Supra Naturals blijkt dat deze vernieuwende band de muziekstroming zeker onder de knie heeft. De band stond in het programma als “meer dan de moeite waard” en daar is geen woord van gelogen.

Publiekstrekker en huisband van De Wereld Draait Door The Kik heeft duidelijk zin in een feestje en het publiek lust er ook wel pap van. Misschien is het zaaltje wel iets te klein om het gehele festival van de popbeats te laten genieten.

Als je dit jaar op Lowlands was en het optreden van The Inspector Cluzo hebt gezien, wist je al een beetje wat je te wachten stond. Als nieuwkomer word je totaal verrast door hun verschijning. Mannen netjes in pak, de zanger met een misschien iets te grote baard en een niets verhullende introsong. Al gauw blijkt dit een goede illusie te zijn waarop zinnen volgen zoals "fuck the mainstream" en "where is the fighting spirit". Een band die vecht voor individuen en dit erg goed naar voren weten te brengen met zijn muziek. The Inspector Cluzo is een grote verrassing en een goede opwarmer voor de slotband van de avond.

Deadbeat omschrijft zichzelf met “Metalcore that knows how to party”. Na een wat ongelukkige start van het optreden pikt de band het al snel weer goed op. Ze blazen iedereen weg met hun metalcovers van nummers zoals You Spin Me Round van Dead Or Alive, maar ook met hun eigen nummers.

Keifestival had dit jaar ook iets nieuws aan het repertoire toegevoegd namelijk een ‘Concertainer’. Een muzikale container omgebouwd als huiskamer en podium voor onder andere Joost Zijn Onemanband Showorkest. Deze muzikant vertelt zijn verhalen zingend. De labiele, simpele en zielige teksten over zijn hond en fietstassen zorgen ervoor dat iedereen in de ban van Joost is. Het is eigenlijk te grappig om weg te lopen.