Drum 'n' bass komt thuis in Doornroosje

Impact: nieuwe avond met beproefd receptuur

tekst: Eelco van Eldijk | foto: Thomas Keuvelaar ,

Trends, ze komen en gaan. Staat het ene weekend de hipster nog te dansen op dubstep, het volgende weekend kan dat al eigenlijk niet meer, want dan is trap het nieuwe modevehikel. Trends in de dance-wereld lijken elkaar soms sneller op te volgen dan er daadwerkelijk muziekstijlen zijn. Gelukkig zijn er ook waarden die een blijvertje blijken. Zo is er het bekende technoverhaal, dat van geen wijken weet. Ook drum 'n' bass is inmiddels aan mogelijk zijn derde leven toe. Onkruid vergaat niet, en gelukkig maar!

In de jaren negentig en het begin van het vorige decennium was Doornroosje maandelijks het toneel van stuiterende en huppelende lieden die volledig uit hun plaat gingen tijdens Jungle Galaxy. Dat concept is reeds jaren geschrapt uit het programmaboekje van de zaal. Maar er is een nieuwe generatie die serieus met het genre aan de slag is. Iedere maand is er, zei het op bescheiden schaal, een avondje vol ratelende beats en logge bassen in zusterzaal Merleyn, onder de noemer Tactics. Ook zijn er in het grote Waalhalla enkele feesten, waar ruimte is voor drum 'n' bass. Door de enorme populariteit van het inmiddels alweer platgetreden dubstep is ook de aandacht voor drumm 'n' bass weer wat toegenomen. Beide genres bedienen zich van diepe bassen en lompe beats, maar waar dubstep de traagte in gaat is het rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan geblazen bij drum 'n' bass.

 

Ook deze stijl is aan evolutie onderhevig. Waar vroeger de term ‘jungle’ voornamelijk gebezigd werd en de muziek duidelijker op ragga en reggae geënt was, zijn er nu tig spin-offs waar andere invalshoeken centraal staan, bijvoorbeeld industrial (dat voor een heftige variant zorgt) en liquid (een mellow variant). Drum 'n' bass is verworden tot volwaardige stijlsoort en het wordt hoog tijd dat dit ook middels de poptempel van Nijmegen weer de aandacht krijgt die het verdient.

 

De Nijmeegse dj’s Lenny en Razzle zijn voorvechters voor hun muziek. Beiden zijn organisator van evenementjes en dansbare avonden in den lande. Voor Impact hebben zij de handen ineengeslagen met Doornroosje, om een volwaardig drum 'n' bass-evenement te organiseren. Gebroederlijk draaien zij dan ook back2back aan het einde van de nacht. Een nacht waar het goed toeven is, niet alleen uit melancholisch uitgangspunt (ja, ik stond vroeger ook veelvuldig te stuiteren bij Jungle Galaxy), maar juist ook omdat de muziek er nog steeds toe doet. Drum 'n' bass is opruiend (dansbaar), maar ook voor de in zich zelf gekeerde slenteraar is het prettig. De heavy beats en bassen rammen de overtollige gedachten uit het hoofd. Even de sores van alledag vergeten. Dat heet ook uitgaan te zijn.

 

De bar van Doornroosje doet dienst als de tweede zaal, waar de mannen van Boomshakkalak als ware bartenders hun versnaperingen opdienen. Die gasten mikken alles in de blender om er daarna een feestelijke cocktail van te fabriceren. Ze weten iedere avond tot een goed einde te brengen. Dat doen ze tijdens Impact dan ook niet anders. De mooi beschilderde ravers dansen er lustig op los, zowel in de grote zaal bij grotere namen als Optiv en Vicious Circle, als in de bar. Voor rust is er geen plaats tijdens Impact.

 

Hoewel de avond zeker wat concurrentie ondervindt van Herfstdrift, elders in de stad, zijn bezoekers van heinde en verre uit het land naar Nijmegen afgereisd. Een mooi gegeven waardoor je merkt dat drum 'n' bass nog steeds in menig hart leeft. Impact behoeft geen maandelijkse routine te gaan worden. Daarvoor is de belangstelling waarschijnlijk ook niet groot genoeg, tenzij de hipsters doorkrijgen dat dit toch wel de shit nog steeds is…. Maar naast de andere initiatieven in de stad is het een mooie aanvulling om jaarlijks twee à drie maal te houden. Drum ’n' bass op vol volume, de nacht door, ik teken er nog steeds voor. Hopelijk velen met mij!