8Bahn viert vijfjarig jubileum in stijl

“Loods008 zal nog één keer op zijn grondvesten trillen”

Robin van der Beek ,

Van illegale feestjes in tunnels tot een grootschalig meerdaags festival. Zelfs iedere verstokte (Gelderse) rocker heeft inmiddels wel eens gehoord van 8Bahn, de organisatie die zich richt op elektronische muziek. Na een muzikale reis van vijf jaar lang met evenementen in Wageningen, Arnhem en Ede keert 8Bahn weer terug in Arnhem. Dit weekend bestaat de organisatie precies vijf jaar. De drijvende kracht achter 8Bahn, Pascal Rietman, blikt terug en kijkt vooruit.

“Voor het begin van 8Bahn moeten we terug naar de zomer van 2007. Er zijn toen eigenlijk drie partijen bij elkaar gekomen, met dezelfde passie, namelijk progressieve elektronische muziek. We hebben de krachten gebundeld en zijn begonnen in Unitas Wageningen. De naam komt vanuit het idee dat een feest het gevoel van een pretpark geeft. De link met een achtbaan was snel gelegd, het idee van het logo van de Deutsche Bahn volgde en 8Bahn was geboren. In Wageningen hebben we ongeveer anderhalf jaar lang feesten gegeven. Luxor in Arnhem ging toen weer open en wij zochten een plek. Uiteindelijk hebben we vier jaar lang met groot plezier avonden daar georganiseerd.”

“Vanaf 2008 kwam er al snel meer op ons pad zoals hosting van podia op festivals. Freefall tijdens Koninginnedag heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling. Na het eerste jaar op het Gele Rijdersplein onstonden er wat problemen. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij eind februari 2009 met de gemeente om de tafel kwamen om een nieuw plek te vinden voor 8Bahn. Ons eigen Oranjefeest in en rond Musis Sacrum is inmiddels een begrip. 2010 was vooral het jaar van Zirkus 8Bahn in park Presikhaaf. Een geslaagd evenement waar we graag een vervolg aan hadden willen geven. Met Arnhem kwamen we er toen niet meer vanwege een beperking in de vergunning.”

“De gemeente Ede stond wel open voor onze plannen. 2011 Was daarom een uniek jaar. Een eigen 8Bahn Area op een oud militair terrein ontstond. We hebben daar en soort drieluik gedaan. Een grote opening met een heel divers aanbod. 8Bahn wil zoals gezegd altijd muzikaal blijven vernieuwen. We hebben toen bijvoorbeeld ook bands geprogrammeerd. Daarna een grote New Year’s party, waarbij de nadruk lag op diverse elektronische stromingen. En tenslotte het ultieme 8Bahn Area festival, een meerdaags festival op een haast surrealistisch terrein.”

“Na vijf jaar keren we weer terug naar Arnhem. Ook willen we terug naar de basis. Progressief elektronisch programmeren op bestaande locaties, maar ook in leegstaande panden. Arnhem staat meer dan ooit open voor dit verhaal, niet alleen de gemeente maar bijvoorbeeld ook het Free Your Mind-festival wil vernieuwing. We zijn erg trots dat we deel uit gaan maken van de organisatie van Free Your Mind. Onze manier van programmeren zal hopelijk ook werken voor dat festival.”

“Maar eerst gaan we vieren dat we aankomend weekend exact vijf jaar bestaan. Dit weekend hebben we dan ook twee feesten op het programma. Eerst blikken we terug op vrijdag met een ‘Family Friday’ in de Musis in Arnhem. We zetten hier veel bekende gezichten neer, maar wel in vreemde combi’s. Dj’s die eigenlijk niet bij elkaar passen. Het wordt een feest waar onze bezoekers hun herinneringen kunnen delen op een grote wand, ook zullen er memorabele visuals te zien zijn. Vijf jaar geschiedenis gevangen in een avond. Zaterdag staat in het teken van de toekomst. Loods008 zal nog één keer op zijn grondvesten trillen. We zijn een week lang bezig met de aankleding. Daarna gaat het tegen de vlakte. De line-up is heel divers. Veel genres en vernieuwende artiesten, zoals Paul Woolford en Cinnaman. Voor zowel de vrijdag als de zaterdag is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. We verwachten een uitverkocht huis. Ik hoop dat iedereen met ons wil proosten op vijf jaar 8Bahn en vooral op de toekomst.”

De viering van het vijfjarig jubileum van 8Bahn vindt plaats op vrijdag 23 en zaterdag 24 november in Arnhem. Bekijk hier het volledige programma.