The 48 Hour Music Video Project: Songs of Aran - Shut The Door

Op 3 november was de finale van The 48 Hour Music Video Project Nijmegen, waarin bands aan filmmakers werden gekoppeld om een clip te maken. We blikken terug met Aran Jeurissen van Songs of Aran en Maurits Obbema van FMV.

Kenden jullie elkaars werk al voordat jullie gingen samenwerken?
FMV: “Nee, we kenden elkaar niet, en ook Arans muziek niet. Anderhalve week voor de kickoff hebben we kennis gemaakt.”
Songs of Aran: “Nee, wij waren volstrekt onbekenden van elkaar.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Songs of Aran: “Na een brainstormsessie op vrijdagavond na de start van het project. We hadden de keus uit twee songs en waren vrij snel unaniem over welke track het moest worden. Het thema 'Reizen' hebben we uitgewerkt. Gaandeweg kwam er steeds meer invulling, met een glansrol voor Louise in de video.”
FMV: “Het gekozen nummer voelde als onderweg zijn, zo kwamen we al snel op een roadmovie uit. Wilde ideeën over een vliegtuig naar Ierland volgden. Uiteindelijk werd het een trip naar Texel. Op de terugweg van Texel hebben we bedacht dat er nog iets miste. Dat werd uiteindelijk een meisje dat een vuurtoren tekent.”

Zijn er nog speciale materialen gebruikt om de clip te maken?
Songs of Aran: “Nee, we hebben vooral gebruikt gemaakt van de omgeving en een binnenlocatie.”

Waar hebben jullie de videoclip opgenomen?
FMV: “Voor de clip zijn we het hele land door gereisd. Nijmegen, Ulft, Zwolle, de Afsluitdijk, Den Helder en Texel. Het was prachtig weer, dat heeft ons echt geholpen. Een goede locatie die onze producer op voorhand al had geregeld was de Badkuipenfabriek in Ulft.”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
FMV: “Leuk was het de hele dag. Maar echt hele bijzondere voorvallen? Nee, het ging soepel.”
Songs of Aran: “Bij aanvang was het even de vraag of de opnames daadwerkelijk op tape stonden. We konden de shots niet terug zien. Verder nieuwsgierige toeschouwers op verschillende locaties en een veerbootmedewerker die er bijna voor zorgde dat we de veerboot naar Texel hadden gemist.”

Wat is jullie favoriete regisseur en waarom?
FMV: “Regisseurs van videoclips ken ik niet. Mooie clips zijn er zat, meestal weet je alleen wie de artiest is.”
Songs of Aran: “Maurits, Daan, Paulien, Goos en Marc-Jan hebben hun ass off gewerkt om een supermooi resultaat te verkrijgen. Dat is zeker gelukt!”