Nieuwe namen Festival de-Affaire bekend

Ondermeer Mozes and the Firstborn en Zola Jesus naar Valkhofpark

Festival de-Affaire maakt vandaag dertien nieuwe namen bekend van acts die in de derde week van juli naar het Valkhofpark komen. Het gaat om de volgende bands en artiesten: Bombino, Breton, Hanni El Khatib, Hjalmar, Honningbarna, The Jezabels, Mozes and the Firstborn, Palio Superspeed Donkey, Red Fang, St. Lucia, Twin Shadow, Ufomammut en Zola Jesus.

Eerder meldden we al dat Ewert and the Two Dragons, François & The Atlas Mountains, Getatchew Mekuria & The Ex, Jagwar Ma, Kurt Vile and the Violators, Orchestre of Spheres en Rats on Rafts op de-Affaire spelen.

Bombino
Drijvende kracht achter Bombino is stergitarist Omara Moctar. Hij is één van de meest succesvolle gitaristen uit de Sahara- en Sahelregio van Afrika. Zijn improvisaties verenigen het beste van Jimi Hendrix en John Lee Hooker, met rauwe, psychedelische Toeareg blues.

Breton
 
Dit viertal uit Londen is ruim een jaar bezig onder deze naam, maar maakt al langer kunstzinnige films en geluidscollages. De muziek van Breton is een vervreemdende, maar kloppende mix van pop, artrock, dubstep en elektronica. Op het podium bespelen ze gitaar, basgitaar, synthesizers, drums en elektronica, verborgen in het duister van hun capuchons en alleen verlicht door hun eigen visuals,

Hanni El Khatib
Hanni is de zoon van een Palestijnse en Filipijnse migrantenfamilie uit San Francisco. Als fervent skateboarder raakt hij geobsedeerd door gitaarmuziek en soul uit de jaren vijftig en zestig. Live wordt hij bijgestaan door drummer Nicky Fleming Yaryan en vermengt hij blues en soul met garagerock.

Hjalmar

Er zijn weinig overeenkomsten tussen Jamaica en IJsland, behalve dat het allebei eilanden zijn. De razend populaire IJslandse reggaeband Hjalmar brengt hier verandering in. Ze maken old school reggae, voorzien van IJslandse teksten. De warmste reggae van het Noorderlijk halfrond!  

Honningbarna
Deze piepjonge punkrockers van Honningbarna (vertaald: honingkinderen) zijn in Noorwegen een ware sensatie. Ze wonnen begin dit jaar de Noorse 'Grammy' voor beste rockband. Muzikale referenties zijn The Hives en Turbonegro. Dat alles met een dijk van een frontman die in het Noors zingt en gewapend is met een cello!

The Jezabels
In 2011 verscheen debuutalbum Prisoner van deze jonge Australische groep. De band is in eigen land bekender dan Gotye, en het bijzondere, krachtige stemgeluid van zangeres Hayley Mary speelt een belangrijke rol in hun muziek. Haar stem zal liefhebbers van Kate Bush, Blondie en ook The XX zeker kunnen bekoren.

Mozes and the Firstborn
Deze jonge honden uit Eindhoven Rock City spelen garagerock met sixties-invloeden. Hun debuutalbum is in de maak en zal ergens in 2012 het levenslicht zien. 

Palio Superspeed Donkey
Deze Amsterdammers maken puntige en vuige rocknummers in de stijl van Arctic Monkeys. Naast hun muziek zijn de vier jonge bandleden nog druk bezig hun middelbare school af te maken. Ondanks hun prille bestaan lijkt het alsof Camiel, Ruben, Sam en Willem al jaren samen spelen.

Red Fang
Met twee brute albums en drie hilarische videoclips op zak, bouwt Red Fang gestaag aan zijn succes. Ze werden op sleeptouw genomen door Mastodon en gaven overdonderende shows op Roadburn en in Doornroosje. Geen pure metal, geen pure stoner, maar wel een overtuigende en overdonderende portie rock!

St. Lucia
 
Zanger en muzikant Jean-Philip Grobler werd geboren in Zuid-Afrika en belandde vervolgens in New York. Als eenmansband produceerde hij zijn debuut We Got It Wrong, een zonnig plaatje vol aanstekelijke synthpop. Op het podium is St. Lucia een vierkoppige band.

Twin Shadow
Zijn Nederlandse podiumdebuut beleefde George Lewis Jr. alias Twin Shadow in Nijmegen, in een uitverkocht Merleyn om precies te zijn. De Amerikaan met Dominicaanse roots, bracht begin vorig jaar zijn debuutalbum Forget uit. Een alternatieve popplaat vol met donkere jaren tachtig wave, moddervette synthklanken, en donkere electropop.

Ufomammut

Dit Italiaanse stonerdoom trio werd opgericht in 1999 en bracht in 2011 hun album Eve uit. Een ijzersterk album, dit jaar alweer opgevolgd door Oro. Stijlen als spacerock, doom, sludgemetal en psychedelica in de lijn van Pink Floyd, passeren de revue. Ufommamut is absoluut een van de betere bands in het genre, zowel op plaat als op de bühne.

Zola Jesus

Zola Jesus is het alter ego van de 23-jarige Nika Roza Danilova. Deze Amerikaanse dame is een geschoolde operazangeres, met een voorliefde voor obscure horrorfilms. Ze vertolkt een bijna gotische popstijl, waarin ingrediënten als new wave, electro en donkere synthtonen opvallend aanwezig zijn.

Festival de-Affaire vindt van 14 t/m 20 juli 2012 plaats in het Valkhofpark tijdens de Nijmeegse Zomerfeesten.