Reünieconcerten The Gathering en Celestial Season Reünieconcerten The Gathering en Celestial Season

Alsof de duvel d’r mee speelt… in hetzelfde weekend!

, Hendrik-Jan Derksen

Reünieconcerten The Gathering en Celestial Season

Alsof de duvel d’r mee speelt… in hetzelfde weekend!

Hendrik-Jan Derksen ,

Gitarist Olly Smit van Celestial Season en drummer Hans Rutten van The Gathering halen samen herinneringen op naar aanleiding van de eerste reünieoptredens van beide bands komend weekend. The Gathering speelt hun debuutalbum Always uit 1992, Celestial Season brengt integraal hun succesalbum Solar Lovers uit 1995 ten gehore.

Tijdens het gesprek blijkt dat er enorm veel gezamenlijke ervaringen en dwarsverbanden zijn; de twee bands blijven elkaars wegen vanaf begin jaren negentig steeds maar weer kruisen.

Eind jaren tachtig ontstond er in Nederland een kleine, maar zeer actieve scene die zich aangetrokken voelde tot de extremere metalvarianten. De bands ontmoetten elkaar op de weinige locaties waar toen dit soort bandjes regelmatig optraden, zoals de metalmatinee op zondag in de W2 in Den Bosch. Olly: “Wij hadden een scene in Hilversum rond Bikerclub Barracuda waar ik met klasgenoot Jason Kohnen (Bong-Ra) in bandjes begon te spelen. We vormden daar met een man of negen een stuk of vier verschillende bandjes. Rond 1992 raakte ik door de invloed van Jason in de ban van de tragere doommetal van Cathedral. Jason zat toen al in Celestial Season en net voor de opnames van de tweede langspeler Solar Lovers kwam ik in de band. Hans: “De eerste keer dat The Gathering en Celestial Season samen op een podium stonden was in 1994 in Tivoli in Utrecht.  We vonden elkaar in dezelfde humor en muzikale interesses. Andere bands uit wat later gothic metal zou gaan heten, werden steeds theatraler en bombastischer. The Gathering en Celestial Season gingen onder invloed van Kyuss, Pink Floyd en aanverwante bands juist een stukje psychedelischer klinken.”

Eind 1995 volgde een gezamenlijke clubtour waar beiden goede herinneringen aan bewaren. Hans: “Mandylion was net uit, maar we hadden nog niet de Strange Machines aandacht gehad. We merkten dat alles samen begon te komen en er steeds meer aandacht voor ons kwam.” Olly: “Naar jullie optredens kijken, had voor ons iets magisch. We konden voelen dat er echt wat speciaals gebeurde, elk optreden werd weer beter.” Hans: Tussen de bands klikte het toen enorm, ook omdat we dezelfde ontwikkeling meemaakten van death metal, naar gothic metal, naar meer stoner en psychedelica.” Olly: Onze booker wilde ons graag wegzetten met Within Temptation, maar dat was voor ons echt een hele andere hoek. Voor die tijd waren Celestial Season en The Gathering gewoon wat experimenteler.”

En nu vindt er dus toevallig in hetzelfde weekend in 2012 voor beide bands een reünieconcert plaats rondom beider eerste boreling.  Hans: “Wij wilden eigenlijk al langer iets doen rondom het twintigjarig bestaan van de band in 2009, maar dan de Always line-up in combinatie met de huidige Gathering. Maar toen kregen we een rechtszaak aan onze broek naar aanleiding van een wedstrijd op onze site, en sloeg de feeststemming om in een hoop ellende. Iedereen van de Always line-up bleef echter enthousiast over het idee. Via Facebook kwamen we in contact met de mensen van Acrostichon en Pentacle, en we besloten om de oude W2-tijden weer eens te laten herleven. De W2 was happig en er werd een datum geprikt. Het oorspronkelijke idee was om eenmalig drie nummers te spelen, maar toen werden het er vier en nu is het heel Always geworden. Doordat The Gathering ‘nieuwe stijl’ voorlopig niet optreedt in verband met plaatopnames, hadden we ruimte. “

Olly: “Naar aanleiding van aanhoudende berichten op YouTube, Facebook en via Rob Snijders (oud-drummer van Celestial Season, nu nog actief met Anneke van Giersbergen) kwam Pim (van Zanen, gitarist) op het idee om Celestial Season oude stijl weer nieuw leven in te blazen. We zeiden tegen Walter Hoeijmakers van het Roadburnfestival: “Als wij Solar Lovers weer gaan spelen, zet je ons dan volgend jaar op Roadburn?” Hij zei ja, en toen konden we niet meer terug. Jason had het eigenlijk veel te druk met al zijn projecten, zo kwamen we uit bij de line-up die er nu staat: oud-leden Rob Snijders (drums), Jacques de Haard (bass) en Jiska ter Bals (viool). Met zanger George Oosthoek (ex-Orphanage) wilden we allang samenwerken, dus we besloten hem te bellen. Hij deed graag mee en bleek toevallig ook nog eens een vriendin te hebben die cello speelt (Elianne Anemaat). Omdat we vroeger live redelijk belabberd speelden, wilden we nu een keer dat album goed live brengen.“

Allebei kijken ze uit naar komend weekend. Hans: “Het wordt gewoon een feest der herkenning. De songs zitten er weer lekker in, hoewel ik echt weer moest wennen aan die snellere, dubbele bassdrumstukken en rare overgangen. Olly: “Ik had een beetje het tegenovergestelde. Na al dat snellere stoner- en garagegeweld met Troy Torino (band) en Hermano kostte het mij heel veel moeite om juist die langzame doomstukken weer te spelen.”

Olly: “We hebben erg veel zin in de komende optredens, te beginnen in Merleyn.  Met veel oude vrienden en bekenden, en natuurlijk de Heavy Metal Disco na afloop.” Hans: we hebben via Facebook weer heel veel hernieuwde contacten uit de begindagen en in de W2 komen zondag heel veel mensen uit die tijd. Het wordt echt een flink feestje!” Olly: “Ja, onze scene uit Hilversum is ook weer van de partij. Hans: “De opbrengst van die dag gaat naar een goed doel, namelijk de Cystic Fibrose stichting. Eén van de jongens uit de toenmalige scene, René van de band Korsakov, is eraan overleden. Dat maakte op ons veel indruk. Logisch voor ons dat de opbrengst van zo’n middag naar deze stichting gaat.”

En zo is het cirkeltje weer rond. Alsof de duvel d’r mee speelt.

Celestial Season speelt Solar Lovers in Merleyn, Nijmegen komende vrijdag 30 maart, er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Het Roadburn festival is uitverkocht.

Het The Gathering ’92 concert in de W2 in Den Bosch komende zondag 1 april is uitverkocht. Op vrijdag 21 april is het eerstvolgende optreden in de Groene Engel in Oss. Hiervoor zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland