Muzikale opvoeding met The Heat en Shaemless Muzikale opvoeding met The Heat en Shaemless

Beide bands op 15 maart in Wageningen tijdens Club 3voor12 gelderland

, Bernard Bodt

Donderdag 15 maart wordt Café de Overkant in Wageningen weer omgetoverd tot Club 3voor12 gelderland. Het Nijmeegse Shaemless en Arnhemse The Heat zullen het podium gaan betreden. Tijd om te onderzoeken waar beide bands door zijn beïnvloed. 3voor12 gelderland sprak met Tijn Jongedijk (The Heat) en Daan Sturm (Shaemless) over hun muzikale opvoeding.

The Heat uit Arnhem maakt vette en strakke blues rock-'n-roll met uitstapjes naar psychedelische gitaarrock. Een beetje The Black Keys, een beetje Jon Spencer Blues Explosion, waarbij een heerlijk orgeltje (en mondharmonica!) de boventoon voert. Vuige en zompige blues, precies zoals het bedoeld is! De band Shaemless is met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar piepjong, maar laat je hier niet door misleiden. Stiekem is dit gewoon de stoerste mannenrock die je in tijden hebt gehoord. Het schuurt, kraakt en rockt als een beer.

Wat was de allereerste lp/cd die je kocht?
Tijn: “Ik weet het niet zeker, maar ik denk In Stereo van Bombfunk MC's of Purple Pills van D12. Vanaf mijn tiende heb ik een korte periode gehad dat ik zowaar even meeging met de muziek van die tijd, maar dat heeft niet lang geduurd.”
Daan: “Ik heb eigenlijk nog nooit zelf een lp/cd hoeven kopen. Mijn vader heeft mij vroeger wat van zijn muziek laten horen en ik wist meteen wat ik wilde: een band!”
 
Wat was de lp/cd die je bewoog om muziek te gaan maken?
Tijn: “De eerste plaat die mijn interesse voor muziek heeft gewekt is Tommy van The Who. Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kleuter bij mijn vader in de auto zat en Tommy hoorde. Ik was helemaal gek van olifanten, mijn vader zei dan dat de trompet in The Overture olifanten waren. Ik kwam de auto niet meer uit voor het album afgelopen was.”
Daan: “Toen ik voor het eerst Sticky Fingers van The Stones hoorde wist ik gelijk dat ik een band wilde met twee gitaren erin (en natuurlijk dat ik er daar één van zou gaan bespelen!). Ik hoorde op die plaat twee fantastische gitaren die de beste riffs perfect door elkaar heen weefden tot één geheel herkenbare riff. Dat vond ik geniaal!”
 
Welke lp/cd heeft de rock doen veranderen?
Tijn: “Heel veel platen hebben rock steeds een beetje veranderd denk ik, maar als ik er één moet noemen is het Are You Experienced van Jimi Hendrix. Er is sindsdien niemand meer geweest die zo’n flinke stempel op gitaarmuziek heeft gedrukt.“
Daan: “Het debuutalbum van Led Zeppelin. Ik vind niet echt dat het de rock heeft doen veranderen, maar Led Zeppelin heeft de rock wel echt een totaal andere stroming gegeven. Zo was gitarist Jimi Page echt een uitvinder. Hij was constant bezig rare, psychedelische geluiden uit zijn gitaar te krijgen. Ik vind hem een genie!”
 
Wat is je favoriete rock lp/cd?
Tijn: “Ik heb geen favoriete rockplaat. Wel vind ik dat één van mijn favorieten, het Fireball album van Deep Purple, wat meer aandacht mag krijgen. Vooral mensen die Purple alleen kennen van Smoke On The Water moeten dit album luisteren, je krijgt gelijk een heel ander beeld van de band.”
Daan: “Voor mijzelf toch wel Sticky Fingers van The Rolling Stones. Voor onze band toch The Stooges (album), hoewel misschien een rare keuze. Hierdoor wisten we echt welke muziek we wilden gaan maken.”
 
Welke lp/cd heeft je kijk op muziek drastisch doen veranderen?
Tijn: “AWE van Shaking Godspeed. Tot voor kort was ik in de waan dat er na 1975 geen goede muziek meer gemaakt was. De laatste jaren begin ik daar op terug te komen, en zie ik steeds meer bands die ik geweldig vind. Godspeed heeft de ‘blues snob’ in mij een flinke bitch slap gegeven.”
Daan: “Ik moet kiezen tussen John Lee Hooker en Fleetwood Mac. Maar omdat ik geen bepaald album van John Lee heb, kies ik voor Peter Green's Fleetwood Mac van Fleetwood Mac. Deze twee hebben mij echt laten zien dat ik ook heel erg veel houd van blues,wat ik voorheen helemaal niet wist!”
 
Wat is het beste liedje ooit?
Tijn: “Dit is een onmogelijke vraag. Er is voor mij niet echt een ranglijst in liedjes. Maar ik houd van simpele liedjes met veel kracht, zoals Muddy Waters’ Mannish Boy. Dat is muziek waar je niet omheen kan. De eerste keer dat ik dat hoorde was rond mijn dertiende, toen ik weer interesse begon te krijgen in oude muziek. Elke ochtend op de fiets naar school: “Ooooh yeah, everything’s gonna be allright this morning”.”
Daan: “Voor ons is dat toch echt LA Woman van The Doors. Het is moeilijk uit te leggen, want we hebben alle drie best verschillende inspiratiebronnen. Maar van dat nummer zijn we alle drie helemaal weg, en vinden het echt geniaal.“
 
Wat is de beste lp/cd ooit?
Tijn: “Electric Mud is wel één van de beste platen ooit. Platenmaatschappij Chess Records sloeg een nieuwe weg in en liet Muddy Waters zijn klassiekers zingen met een psychedelische rockband achter zich. Dat album is één van mijn grootste inspiratiebronnen.“
Daan: “De lp die het meeste indruk op mij heeft gemaakt, is en blijft toch altijd (ja, daar heb je 'm weer) Sticky Fingers van The Stones. Alle nummers daarop zijn stuk voor stuk gewoon geniaal.”
 
Wat is de laatste lp/cd die je hebt gekocht?
Tijn: “Dat was Mix-o-Matosis de Exotica van Bunny Bonanzas. Mijn vriendin wilde hem graag hebben en ik support graag lokale acts. Het is een leuke plaat om op te zetten als je moet opruimen of de afwas moet doen, en je een grote fantasie hebt. Verstand op nul en doen alsof je in een film zit.”
Daan: “Dat was Orchards Lupine van DeWolff. Ik ben al een aantal keren naar hun optredens geweest en vind ze echt geweldig! Dat is eigenlijk de enige reden.”
 
Club 3voor12 gelderland is een initiatief van KCG, Popcultuur Wageningen en 3voor12 gelderland.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland