Hoofdrolspelers Reinout en Matthijs van toneelvoorstelling (in) Koud Water over muziek on- en off stage

Van Backstreet Boys via Jimi Hendrix naar crotchfocus broeken

Tekst: Phebe Kloos / Foto's: Sanne Peper ,

Deze week start de voorstelling (in) Koud Water van Toneelgroep Oostpool. Een voorstelling met muziek als belangrijk onderdeel. We hebben het dan over platen, Woodstock en Van Morrison. Kijk, dat is natuurlijk interessant! Hoog tijd om even met de hoofdrolspelers in het zonnetje te kletsen over muziek in hun leven on stage als Bobby en Jonathan en off stage als Reinout Scholten van Aschat en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

Muziek on stage
In het stuk speelt Reinout Bobby. Bobby is een beetje een vertraagde hippie. Hij is ontzettend fan van Van Morrison en heeft één droom: bij Woodstock zijn om Jimi Hendrix te zien. Woodstock, dáár gebeurt het, dáár moet je zijn. Ook al is Woodstock gepasseerd, volgens Bobby hangt het daar in de lucht en is de grond heilig. Genoeg reden om op die grond te gaan wonen. Hij neemt Jonathan en Clare mee. Samen willen ze een gezin stichten. Muziek is de bindende factor in hun vriendschap en liefde voor elkaar. Met het luisteren naar Van Morrison en Jimi Hendrix voelen ze zich cool en door Laura Niro realiseren ze zich dat ze niet alleen coole gasten zijn, maar ook gevoel hebben. Verder ontbreken cassettebandjes met namen van legendarische popidolen The Cure, Nico, Joni Mitchell en The Smiths niet. En alsof dit nog niet genoeg is, zingt Jonathan zelf nog een nummer en speelt Bobby mondharmonica. Reinout: “Ik mis alleen The Doors, maar verder vind ik de muziek echt te gek. Vette synthesizers en goede beats. Ik kende niet alle muziek, maar nu ik het ontdek, zet ik het thuis ook op.”
De muziek komt uit de jaren ‘60 t/m ‘80 en is uitgezocht door actrice Maria Kraakman.

Muziek off stage
Muziek is in (in) Koud Water de bindende factor van vriendschap. In Reinouts en Matthijs’ echte leven is dit niet het geval, maar muziek is wel belangrijk. Reinout gaat graag naar een festival, zoals Sziget of Lowlands. Matthijs houdt hier ook wel van, maar vindt het teveel moeite om een kaartje te kopen: “Voor Lowlands ben je zo vijf uur kwijt om een kaartje te kopen. Dat heb ik er niet voor over. Hiervoor ben ik niet ondernemend genoeg.” Sowieso zijn de heren wel van de ‘snelle’ muziek en niet vies van downloaden en rippen. Toch begint bij Reinout de nostalgie te groeien. “Voor mijn verjaardag heb ik een platenspeler gekregen. Platen draaien is echt sick. Het is meteen gezellig en je luistert ook echt naar de muziek. Een plaat erop gooien en omdraaien. Je bent er dan veel meer mee bezig dan wanneer je de computer op shuffle zet.” Matthijs luistert voornamelijk muziek vanaf zijn computer: “Alleen de echte mijlpalen koop ik. Ik heb geen iPod en mis het ook niet. Anders wordt je leven zo’n soundtrack.”

Luisterden Matthijsje en Reinoutje naar Eminem, Backstreet Boys, The Hansons en Limp Bizkit, nu hebben ze een eigen smaak ontwikkeld. Reinout: “Toen ik klein was improviseerde mijn oom veel achter de piano. Hier begon mijn passie voor jazz uit de jaren ‘20. Het is uptempo en happy. Ik kreeg de ambitie om zelf ook muziek te maken en toen ik begon te spelen kwam ik erachter dat ik veel van Chet Baker hou. We gaan nu ook een voorstelling maken over Chet Baker! Ik vind Monk ook echt tof. Die heeft zo’n klein hoedje op en tovert de gekste klanken uit zijn piano.” Matthijs: “Als ik naar muziek luister ga ik echt voor de stem. Ik vind bijvoorbeeld de stem van Jimi Hendrix, Jeff Buckley en Thom Yorke (Radiohead) te gek. Als ik energie nodig heb, zet ik Jimi Hendrix op. Zo hard mogelijk!”

Zonder muziek geen theater?
Reinout: “Oneens. Je hebt ook super goede films en theaterstukken zonder muziek. Zelfs zonder tekst!” Matthijs: “Inderdaad. Maar muziek kan goed helpen. Het is superdirect. Je krijgt ergens meteen een gevoel bij. Muziek zegt veel meer dan woorden en beeld. Dit is tegelijk het gevaarlijke eraan.”

Muziekinvloed op kledingstijl
“In het dagelijkse leven niet. Nooit gehad ook”, aldus Matthijs. “Maar in het stuk wel. We zien er echt belachelijk uit. Met van die vieze kleding. Strakke broeken met wijde pijpen en daaronder vieze schoenen met hakken of kisten van Dr. Martens. Waarom dit vies is? Ken je die broeken met ‘crotchfocus’?...”

Speeldata
Huis Oostpool, Arnhem – slechts 2 weken!

  • Dinsdag 20 t/m zaterdag 24 maart 2012
  • Dinsdag 27 t/m zaterdag 31 maart 2012

Speciala data

  • Vrijdag 23 maart: première
  • Vrijdag 30 maart: arrangement eten met acteurs
  • Vrijdag 30 maart: gratis inleiding 19:15 (reserveren noodzakelijk)
  • Zaterdag 31 maart: na afloop afterparty

De aanvang van alle voorstellingen is 20:15 uur en de prijzen beginnen bij 11,50 euro.

Website


Prijsvraag
Wil jij zien hoe strak Matthijs in de crotchfocus broek zit? Of ben je benieuwd naar het geluid van een cassettebandje met muziek uit de jaren ‘60 t/m ‘80? Antwoord dan de volgende vraag en maak kans op twee toegangskaarten voor een van de voorstellingen van (in) Koud Water.

Van wie zijn de onmiskenbare gitaarriffs die je hoort in de teaser van (in) Koud Water?

Mail het antwoord voor zondag 25 maart 23:57 uur naar: prijsvraag@3voor12gelderland.nl