Eerste Club 3voor12 gelderland vrijdag in Luxor Live: The Pikeys en LADA! Eerste Club 3voor12 gelderland vrijdag in Luxor Live: The Pikeys en LADA!

“Sommigen mensen staan langs de kant van een voetbalveld te schreeuwen, wij maken muziek”

, Redactie 3voor12 gelderland

Eerste Club 3voor12 gelderland vrijdag in Luxor Live: The Pikeys en LADA!

“Sommigen mensen staan langs de kant van een voetbalveld te schreeuwen, wij maken muziek”

Redactie 3voor12 gelderland ,

Op vrijdag 23 maart wordt in Luxor Live een fonkelnieuwe backdrop van 3voor12 gelderland opgehangen voor de eerste Club 3voor12 gelderland in de Arnhemse poptempel. Twee bands met Gelderse wortels vullen het affiche vanavond: LADA! en The Pikeys. We maken kennis met de bands.

Door heel Gelderland worden door 3voor12 gelderland dit jaar in samenwerking met diverse podia en KCG Clubavonden georganiseerd waarop veelbelovende Gelderse acts in de spotlights worden gezet. Komende vrijdag is voor het eerst Luxor Live plaats van handeling.

Indierockband LADA! kan praktisch lopend naar Luxor Live komen; de veelzijdige Arnhemmers spelen een thuiswedstrijd. Door de variatie van springrock tot luisterliedjes à la Nick Drake, is geen etiket te plakken op de muziek van LADA!. Frontman Pieter Geukers, die ook als singer-songwriter Peter Lada door het leven gaat, geeft aan dat plezier in muziek maken de grote drijfveer is. Ook dient de band als uitlaatklep: “Er is weinig zo lekker als na een frustrerende dag je gitaarsnoer in een versterker steken en alle frustratie van je af te spelen. In muziek kun je emotie kwijt, maar ook inspiratie.”

De Tiels/Utrechtse formatie The Pikeys zorgt voor rauwe 70's rock. Dit viertal schopte het tot de halve finale van de Grote Prijs van Nederland en maakte al deel uit van het toerende Poprondecircus. The Pikeys maken naar eigen zeggen “Loeiharde ramrock, geen moeilijke songstructuur maar keihard rechtdoor 70’s rock. Wij krijgen het publiek meestal mee door onze attitude op het podium gecombineerd met onze muziek,” aldus frontman Siebe van Rijswijk.

Zowel Peter als Siebe vinden dat er in hun eigen regio goede dingen gebeuren op popgebied. “Op het moment is er een mooie beweging binnen de Arnhemse popscene,” zegt Peter. “Er ontstaan veel initiatieven en er is veel talent. Naast de, bijna tot instituut verworden, Paasconcerten en Oefenruimteconcerten op de Jacobiberg gebeurt er veel, daar zijn het Arnhems Muziek Platform of de twee wekelijkse Huiskamer Jam boven café Vrijdag mooie voorbeelden van.” Peters tips uit de (ruime) Arnhemse regio zijn Roy Santiago, Lavalu en Miriam Moczko.

“Tiel heeft voor een kleine stad best een grote muziek scene!” vindt Siebe. “Mede door Appelpop en de Twentietoe is het supertof om te zien dat er ieder jaar in de Parel van de Betuwe weer allemaal nieuwe acts te vinden zijn die ook potentie hebben om door te groeien naar regionale of zelfs nationale bekendheid.” Siebe tipt de Tielse formaties The Dirty Colors (indie/britpop) en Why We Fight (hardcore).

Beide clubavondbands zitten midden in een productie van een nieuwe plaat. LADA! is druk bezig om nieuw materiaal te schrijven: “Een nieuwe demo, ep of album zit er dik in dit jaar. Daarnaast willen we vooral veel spelen!” Nieuw werk van The Pikeys zit er binnenkort al aan te komen. “Onze debuutplaat komt een dezer dagen uit,” aldus Siebe, “en we hopen dat we door het releasen van ons album weer een stapje hoger kunnen komen, om hiermee het avontuur buiten Nederland aan te gaan.

De heren laten zich ook nog even uit over het bierdouche-initiatief, waarbij tijdens bier in de nek van vervelend door de muziek heen pratende mensen wordt gegoten. Dat er iets moet gebeuren om het bewustzijn van concertbezoekers te veranderen is voor Peter wel duidelijk: “Men moet zich bewust worden van het feit dat het heel vervelend is voor een artiest om voor een publiek te staan dat niet geïnteresseerd over komt. Als artiest heb je hier zelf ook een verantwoordelijkheid in door het te zeggen het als iets je stoort. Of een bierdouche ten goede komt aan de sfeer in een zaal kun je je afvragen.”

Siebe ziet ook het nut niet echt in van het initiatief: “Je lokt er uiteindelijk alleen maar agressie mee uit. Als wij bij een optreden last zouden krijgen van iemand die door onze nummers heen praat zou dat trouwens best een prestatie zijn...”

Wil jij de uitdaging aangaan? Kom dan komende vrijdagavond naar Luxor Live!

Club 3voor12 Gelderland: The Pikeys + LADA
Vrijdag 23 maart
Luxor Live (Arnhem)
Zaal open 21.00 uur
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland