Bekijk ‘t maar! MYTRON - Jet Set, Straight Set Bekijk ‘t maar! MYTRON - Jet Set, Straight Set

Lokale acts met hun clip en het verhaal

, Erik Nijsten

Bekijk ‘t maar! MYTRON - Jet Set, Straight Set

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Anne en Jacek van MYTRON.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
MYTRON: "Wij hebben de Jet Set, Straight Set-videoclip in onze thuisbasis-art-factory-bungalow opgenomen in Klarendal, Arnhem. Begin oktober 2011 maakten wij de eerste schetsen. Vanaf november waren wij aan het filmen en monteren."

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
MYTRON: "Na een aantal eerste pogingen afgelopen zomer om een HD-clip te maken, besloten wij iets anders te proberen. Wij wilden het heel vies, digitaal, kleurrijk, zeer dynamisch, ook wel druk en old-school maken. Wij maakten naar aanleiding van eerste schetsen een aantal verschillende shots en probeerden wat uit met veel effecten en ritme. Dat vonden wij goed werken. Dus wij bleven die richting volhouden en het resultaat is de clip zoals die nu is."

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
MYTRON: "Aangezien wij elkaar filmden, zagen wij de partner door de lens en hoe mooi die toch is. Wij werden nog verliefder op elkaar. (We zijn natuurlijk al een stel...) En door voorbijgangers in het bos werden wij er tijdens shots voor uitgemaakt dat wij 'zeker iets heel artistieks' aan het doen waren..."

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie deze gefinancierd?
MYTRON: "Wij hebben bijna geen kosten gemaakt met de productie van de clip, aangezien we goedkoop materiaal konden regelen en supermooie kledingstukken mochten lenen van Mirte Engelhard. Anne heeft een mode-achtergrond, dus er is ook veel mooie kleding in huis. Verder is alles in eigen regie ontstaan."

Wie is de maker(s) van de videoclip?
MYTRON: "Wij hebben samen het concept laten ontstaan, de shots bepaald, gefilmd en geëvalueerd. Alleen de montage deed Jacek alleen."

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
MYTRON: "Een green screen, gemaakt van groen zeil en gaffa-tape. Een Sony-camcorder (Hi8), twee lampen, een stoomapparaat, Final Cut [videobewerkingssoftware, red.], kleding van onder andere Mirte Engelhard, Balenciaga en Ann Demeulemeester, muziek, wijn en veel fun."

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
MYTRON: "Veel clips kijken en eerst een ruwe versie maken of misschien zelfs afmaken, dan twee weken laten liggen en dan nog een keer kijken en zien hoe het nou echt overkomt. Maar vooral doen."

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Anne: "Madonna, Frozen door Chris Cunningham, vanwege de intense sfeer."
Jacek: "Special Problems maakt fantastische clips met heel veel lagen en details. Druk en toch subtiel met een behoorlijke portie kunst erin. Sil van der Woerd (Los Angeles en Arnhem!) maakt trouwens ook heel mooi en interessant werk. Technisch zeer virtuoos."

MYTRON speelt zaterdag 17 maart samen met Mineral Beings tijdens Club 3voor12 gelderland in Merleyn.

advertentie

nu op 3voor12