Vele nieuwe namen voor festival de-Affaire 2012 Vele nieuwe namen voor festival de-Affaire 2012

O.a. Bart Constant, Liquid Snow, Knuckles Of Frisco en Sharon van Etten naar Nijmegen

Vele nieuwe namen voor festival de-Affaire 2012

O.a. Bart Constant, Liquid Snow, Knuckles Of Frisco en Sharon van Etten naar Nijmegen

De-Affaire is altijd op zoek naar klinkende namen en spannende nieuwkomers. Vandaag worden Sharon van Etten, Dylan LeBlanc, Drive Like Maria, Savages, Bart Constant, Lou Barlow, Automatic Sam en Locked Groove toegevoegd aan de affiche. Uit de talentenpoule van 3FM Serious Talent komen daarbij: A Polaroid View, Capeman en The Dirty Denims. In samenwerking met onder andere van huis voor de kunsten De Lindenberg, Stichting PAN, popcentrum Jacobiberg Arnhem, 3FM Serious Talent, KCG, Class Dismissed, PopSport, Cortonville en Tandem Welzijn presenteert festival de Affaire "de Lift". Hier spelen o.a. Knuckles Of Frisco, The Heat, Poor Richard, Vila Zeno, Barbarella, Lada!, Liquid Snow, Gardenfest en Class Dismissed. Extrapool weet het talent soms zelfs in andere dimensies te vinden, en draagt dit jaar bij aan het programma met optredens van Bismuth, Fenster, GoldenDiskoShip, Gum Takes Tooth, Mittland Och Leo, Molly Nilsson en Monodeer.

Automatic Sam
Dit viertal uit Nijmegen, met stevige roots in de legendarische Achterhoekse Magic Barn, weet wat échte rock-’n-'roll is. Hardrock, punk, garagerock passeren de revue op hun vorig jaar verschenen officiële debuut-album Texino.

A Polaroid View
Deze Amsterdammers zijn pas sinds 2010 bezig, maar timmeren verdienstelijk aan de weg. Ze mochten reeds openen voor The Nakes in Famous, speelden veel shows op de Popronde, en zijn Serious Talent op 3FM. Ze halen inspiratie uit bands als: The Police, The Beatles en Jeff Buckley.

Bandito
Deze brute Nijmeegse band laat hardrock klinken zoals het moet klinken: hard, rockend, rauw en eerlijk. De heren laten zich beïnvloeden door Kyuss, Truckfighters en Down en spelen dit met de energie van een punkband.

Barbarella
Vuig, hard, eerlijk en recht door zee. Dat is precies hoe hun groovende stoner, grunge en rockmuziek klinkt. 3FM bombardeerde ze enkele jaren geleden als Serious Talent, ze speelden vele shows op onder andere Appelpop, Zwarte Cross en de Popronde. Nu zijn ze terug met een nieuw album, en ‘ready to rock’!

Bart Constant

De in Nijmegen geboren en in Berlijn woonachtige muzikant Rutger Hoedemaekers was niet alleen de man achter de dance-pop-breakcoreformatie About, maar ook producer voor Voicst en Lucky Fonz III. In 2011 ontstond zijn nieuwste muzikale vehikel, genaamd Bart Constant. Op zijn album Tell Yourself Whatever You Have To laat Hoedemakers zich van zijn beste kant horen. Op het podium wordt hij bijgestaan door Catrien en Elisabeth.

Bismuth
Yuri Landman staat bekend om zijn fantastische zelf ontworpen en gefabriceerde instrumenten. Hij bespeelt dit unieke instrumentarium samen met Arnold van de Velde. Het resultaat is een ritmisch geheel van noise, dance en gamelanmuziek.

Capeman
De Amsterdamse rockband Capeman haalt inspiratie uit bands als Millionaire, dEUS, Kasabian en Arctic Monkeys. Drums, bas, gitaar en en een bak electronica houden elkaar prima in het gareel. Frontman Darko zingt hier mooi dromerig overheen, maar kan de luisteraar soms ook ineens flink wakker schudden.
 
Class Dismissed
Class Dismissed is een Nijmeegs hiphopproject waar onder andere de rappers Discipline en Victoire en producers Ralph Bonimbie en Rather Real aan meewerken. Deze heren behoren tot de talentvolle nieuwe hiphoplichting die Nijmegen rijk is. Samen met andere gretige jongens als Aki Mateta, AC, Jan Spek en Jeroen Lazeroms, slaan zij de handen ineen op het podium, waar ze hun eerste officiële album presenteren.

Drive Like Maria
De Nederlands-Belgische formatie is terug van weggeweest, en ze heeft enkele veranderingen ondergaan. Zo is Bram van de Berg (ex-Krezip) de nieuwe drummer, en is er een splinternieuw album. Stevige en groovende hardrock, met een beetje blues en stoner, verpakt in een popliedje.

Dylan LeBlanc

Dylan LeBlanc verraste de wereld in 2010 met zijn debuut Paupers Field, een van de beste albums in zijn soort. De 22 jarige LeBlanc heeft nu een nieuw album uitgebracht. Op Castle The Same Old Shadow wordt steel-gitaar en piano verrijkt met synthesizerklanken. Op de-Affaire zal hij als duo optreden.

Fenster

Dit New Yorks-Berlijnse lofi-trio bouwt warmbloedige popliedjes, om ze vervolgens weer vakkundig binnenstebuiten te keren en uit elkaar te trekken.

Gardenfest

Vuige electro-synths, surrealistische teksten en straffe drums zijn de basiselementen die door deze driemans formatie worden samen gebracht. Hun muziek doet denken aan LCD Soundsystem, gecombineerd met een vleugje Daft Punk.

GoldenDiskoShip

Als solo-artiest vliegt de Berlijnse Theresa door haar unieke universum, aangedreven door haar gitaar, beats en een grote varieteit aan gevonden voorwerpen.

Gum Takes Tooth

Een bulderende lawine van geluid, die ternauwernood wordt afgeremd door zeer precies gespeelde ritmes en versplinterde melodieën. Gum Takes Tooth is een beest met één kop en twee lichamen: de drummer Thomas Fuglesang, die fysiek totaal vergroeid is met de het elektronische circuit van Jussi Brightmore.

Jesca Hoop
Jesca Hoop heeft een nieuw album getiteld The House That Jack Built. Hoop groeide op in Californië en hield zich al op jonge leeftijd bezig met het schrijven en spelen van akoestische folkliedjes op haar gitaar. Ze kreeg een bijbaantje als oppas voor de drie kinderen van Tom Waits. Waits kreeg haar muzikale talent in het oog en ontpopte zich zo al snel als Hoops muzikale mentor. Zijn invloed hoor je in de traditionele folkliedjes, stevig geworteld in de Amerikaanse rootsmuziek, maar op haar derde album slaat ze haar vleugels uit: breder en sterker dan ooit.

Knuckles Of Frisco
Knuckles Of Frisco heeft een start gemaakt waar elke beginnende band van droomt; het winnen van diverse popprijzen, optredens op de grotere podia in binnen- en buitenland, lovende kritieken in de media en optredens op televisie en radio (onder andere 3FM). Dit terwijl deze Arnhemmers nog maar net zijn begonnen, want hun debuutalbum komt in de zomer van 2012 uit.

Lada!

Niet uit Rusland, maar uit Arnhem! Geen auto, maar een band! Geen herrie, maar dromerige pop en ingetogen rock!

Liquid Snow
Shoegaze en post-punk zijn twee elementen uit de muziek van deze Nijmeegse formatie. De inspiratie ligt bij bands als The Velvet Underground en Sonic Youth maar deze heren geven er een fijne eigen draai aan.
 
Locked Groove
De jonge Belgische producer-dj Locked Groove komt uit de buurt van Antwerpen en begon enkele jaren geleden als drum-’n-bass- en dubstep-producer. Ondertussen is zijn geluid verschoven naar techno en house. Onlangs bracht hij zijn debuut ep uit op het toonaangevende Hotflush-label van Scuba, en zijn volgende release volgt al direct op het Turbo-label van Tiga. Het mag duidelijk zijn, deze 23-jarige Vlaming staat op het punt van doorbreken.
 
Lou Barlow
Het is een feit dat meneer Barlow een fenomeen is in de popmuziek. Hij begon ooit als bassist van Dinosaur Jr. en is voorman van Sebadoh en The Folk Implosion. De twee laatstgenoemde bands waren van grote invloed op de lo-fi-beweging van de jaren negentig. Sinds enkele jaren is Barlow weer actief bij Dinosaur Jr. en Sebadoh, maar als hij ook maar even de tijd heeft speelt hij graag solo. In zijn solowerk zingt hij over zijn fascinaties en neuroses, over de liefde voor zijn katten, en ook komen er enkele Sebadoh-klassiekers voorbij.

Mittland Och Leo

Joke Leonare en Milan Warmoeskerken vormen samen dit prettige instrumentale duo. Met diverse orgeltjes en een echobox spelen ze lekkere frisse en licht psychedelische exotica.
 
Molly Nilsson
De Zweedse Molly brengt in haar one-women-show zowel dromerige synth-pop als extatische 80's power ballads.

Monodeer

Minimale middelen, maximaal geluid. Monodeer is het alter ego van Mark van den Heuvel, de elektronische muzikant die op onnavolgbare wijze met twee klassieke Nintendo Gameboys zijn liefde voor 8-bit en basslines combineert.
 
Poor Richard
Ze zijn krap een jaar bij elkaar, en nu al uitgegroeid tot een melodieuze en pakkende recht-voor-zijn-raapband. Stijlen als punk, grunge, hardcore, rock-’n-roll en stoner vliegen voorbij.

Rina Mushonga

De in India geboren Nederlands-Zimbabwaanse Rina Mushonga betrad slechts gewapend met haar gitaar en een handjevol liedjes de levendige podia van Harare (Zimbabwe). Met haar onbevangen stem en intense muziek is ze nu klaar om ook Nederland en de rest van Europa in te pakken.
 
Savages
Zangeres Jehnny Beth speelde eerder op de-Affaire met haar vorige band John & Jehn. Nu is ze terug en neemt ze gitariste Gemma Thompson, bassiste Ayse Hassan en drummer Lady Fay Milton mee naar Nijmegen. De dames laten zich inspireren door bands als The Pop Group, The Birthday Party en Einsturzende Neubauten. Ze gelden als een van de grote beloftes op poppunkgebied, en spelen een van hun eerste shows op het Europese vasteland in Nijmegen. 

Sharon van Etten
Dat deze dame op de rand van haar grote doorbraak staat heeft niet alleen te maken met de indrukwekkende muzikale gasten op haar album Tramp. Ja, met producer Aaron Dessner (The National) achter de knoppen, en muzikale bijdragen van onder andere Beirut, Wye Oak en Julianna Barwick, heb je de aandacht snel te pakken, maar het is vooral Sharons stem en haar pakkende nummers die indruk maken.

The Black Sound Orchestra

Onder aanvoering van de zeventienjarige saxofoniste Kika Sprangers speelde dit veelkoppige orkest eerder dit jaar voor een uitverkocht Doornroosje. Het gezelschap brengt eigen arrangementen van (on)bekende nummers uit de zwarte muziek.

The Dirty Denims

Geïnspireerd door bands als The Donnas, AC/DC, Airbourne, The Ramones en Blondie maken The Dirty Denims hun eigen happy hardrock. Hoog meeschreeuwgehalte, pakkend refreinen en rauw en ook nog eens met twee stoere rockchicks in de gelederen.

The Heat

Strakke bluesrock met invloeden uit de jaren zeventig-psychedelica, inclusief orgel en mondharmonica. Deze Arnhemmers doen het de ene keer netjes en de andere keer rauw, hard en ranzig.

Villa Zeno

Dit drietal goed geklede jonge mannen brengt een aangename portie rock en soul. Luister naar hun single In Front Of The Moon en je hoort waarom Villa Zeno een band is om van te houden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland