Free Your Mind: een zonnige muzikale dag Free Your Mind: een zonnige muzikale dag

Arnhem was wederom het toneel voor een gevarieerd festival

, Daisy Bietsch

Free Your Mind: een zonnige muzikale dag

Arnhem was wederom het toneel voor een gevarieerd festival

Daisy Bietsch ,

Free Your Mind in Arnhem was verplicht een andere locatie in gebruik te nemen. Gelukkig bleek de organisatie, op een paar minpuntjes na, nog steeds in staat een geslaagd festival neer te zetten. Het was een zonnige dag met een gevarieerde line-up. Voor iedereen genoeg keuze.

Vanwege een geschil tussen de gemeente Arnhem en de eigenaar van de Stadsblokken vond Free Your Mind dit jaar helaas niet plaats op dat terrein. Gelukkig vond de organisatie iets verderop wel een geschikte plek. Dit keer dus niet meer zandhappen, maar vertier op graspollen. Nadeel van de nieuwe plek is dat de indeling van de acht podia minder sfeer uitademt dan vorige edities.

In de week voor Free Your Mind moet iedereen het helaas doen met herfstachtige omstandigheden. Het is koud en nat. De festivaldag begint echter zonnig met behoorlijk wat wolken. Het grote geluk is dat in de loop van de dag de zon behoorlijk ruimte krijgt om flink te schijnen. En dat is natuurlijk een flinke opsteker voor de feestvreugde.

Op dit festival treedt een flink aantal artiesten op. Sommige bezoekers gaan op de bonnefooi en zien van alles wat. Anderen maken van tevoren een strakke planning om toch vooral hun favoriete dj’s te zien. Zo is er genoeg keuze voor iedereen.

Olene Kadar en Anton Pieëte draaien op het podium Rockit lome clubhouse. Eerst lijkt het erop dat ze een langzame opbouw hebben. Maar dat is niet het geval, want ze blijven in hetzelfde vaarwater. Het is lekker diep wat ze laten horen, maar er is weinig variatie en ze gebruiken geen vocalen. Het eindoordeel is daarom toch vooral dat er wel meer in had gezeten.

Nuno Dos Santos valt in de tent van Planet Rose even in, want James Holden is verlaat. Nuno doet het niet onverdienstelijk, maar meer valt er niet van te zeggen daarvoor is het te kort. Holden op zijn beurt heeft zo zijn eigen technogeluid. Het is energieke minimal, maar tegelijk vol-sferisch. Het publiek pakt zijn muziek bij de eerste beat al goed op en begint duchtig te dansen. Deze dj is niet bang om zijn set aan te vullen met interessante tussenstukken, die alleen bedoeld zijn om te luisteren, niet om te bewegen.

Op Rockit weet Ida Engberg vanachter haar mooie, blonde lokken echt een meesterlijke houseset neer te zetten. Het is opzwepend en past perfect bij de locatie en het publiek. Deze dame hoeft het dus duidelijk niet alleen te doen van haar uiterlijk en dat is een verrassing.

Die Lui is voornamelijk bekend van hun energieke electrohouse. Op het podium Great Electronic Beats combineert het stel hun muziek ditmaal met techno. Dat klinkt apart, maar zeker niet vervelend. Loreley van Kölsch komt nog langs en dit is niet het eerste feest waar dat nummer ten gehore wordt gebracht. Blijkbaar hebben meer dj’s deze heerlijke plaat opgepakt.  

Schranz heeft wederom een plek gekregen op Free Your Mind en is daarmee toch wel de hardste stijl op dit festival. Nick Drama doet op Djax It Up zijn ding en hij weet de aanwezigen bijzonder goed te vermaken. Ook als niet-liefhebber van deze muziek kom je er behoorlijk aan je trekken. Het is super dansbaar, enorm up-tempo, maar niet echt gevarieerd. Toch is het erg aan te raden om schranz een keer mee te maken.

Brutuzz, twee man sterk, draait op Give It Dub, zijn portie dubstep. Dit genre blijft een buitenbeentje. Mensen die van house en/of techno houden, hebben die liefde niet noodzakelijkerwijs voor dit genre. Toch blijft er voldoende publiek over die er hard op gaat. Brutuzz maakt zijn naam waar en levert een brute set. Pharoahe Monch komt nog even langs in de muziek en dat slaat zonder meer goed aan.

Âme staat op Hey! en laat horen waar hij goed in is. Hij brengt een dikke electroset die vooral zielvol klinkt. De plek van dit podium onder de brug is echter niet optimaal, waardoor het geluid niet helemaal tot zijn recht komt. Dat is jammer. Het laat echter niet onverlet, dat Âme een van de beste sets van deze dag laat horen.

Benny Rodriguez en Darko Esser, het bijna-onafscheidelijke draaiduo, sluiten net als vorig jaar de Planet Rose tent. Vorige keer was hun set toch wel een stukje vetter, maar ook nu is duidelijk dat er twee vaklui aan het werk zijn. Het is vooral enorm veel acid, afgewisseld met een harde beuk. Daarmee wordt Free Your Mind bevredigend afgesloten en kan men met een meer dan tevreden gevoel huiswaarts.

Ondanks de verplichte verhuizing heeft de organisatie een goed festival weten neer te zetten. Naast de wat fantasieloze terreinindeling waren er twee minpuntjes. Het bereik van mobiele telefoons was schrikbarend slecht en ook de uitbreiding van het aantal wc’s is geen overbodige luxe. Verder is Free Your Mind zeker geslaagd. We kunnen degenen die er verantwoordelijk voor zijn geweest alleen maar hartelijk bedanken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland