Kurt Vile & The Violators zijn prototype hippies: de ex-gitarist van The War On Drugs en zijn langharige vrienden lijken weggelopen te zijn uit de prehistorie. De band tourt deze zomer door Europa ter promotie van het meeslepende album Smoke Ring From My Halo, dat vorig jaar uit kwam.

CONCERT
Kurt Vile & The Violators, Arc, zondag 15 juli 2012

MUZIEK
Dromerige, intense en betoverende rock met diepgaande teksten, ideaal voor een lange autorit.

PLUS
Kurt Vile & The Violators begint zijn set met het hitje Jesus Fever. Het liedje is voor het publiek meteen herkenbaar. Daardoor zit de stemming er bij de drukke Arc direct goed in. De rauwe stem van Vile en de rootsrock van de band lenen zich er het best voor om je ogen dicht te doen en met je hoofd op en neer te knikkebollen. Het concert biedt veel afwisseling. Zo speelt Vile bijvoorbeeld eerst het prachtige solonummer Peeping Tomboy, waarna de band het grootse en psychedelische Freak Train inzet, waarbij er zelfs een saxofoon wordt bijgehaald. The Violators zijn bovendien ontzettend goed. Drummer Mike Zang, de lang verloren tweelingbroer van Ozzy Osbourne, drumt met sambaballen, wat een bijzonder effect geeft. Vile en zijn vrienden sluiten af met als toegift het dromerige Baby’s Arms.

MIN
Kurt Vile is geen vrolijke jongen, maar ook zijn Violators zijn niet bepaald lachebekjes. De langharige mannen spelen de hele set bloedserieus. Ook hangt Kurts haar gedurende het hele optreden voor zijn gezicht, wat enig contact met het publiek bijna onmogelijk maakt. Pas wanneer hij aan het einde van het optreden twee nummers solo speelt, is er wat meer interactie mogelijk.

CONCLUSIE

Kurt Vile & the Violators gaven zondag een groots en meeslepend optreden weg. Het feit dat er maar sporadisch interactie was met het publiek doet daar weinig aan af.

CIJFER

8