Met haar derde album Tramp brak Sharon Van Etten eerder dit jaar definitief door. Op de-Affaire heeft ze de lastige taak om het melancholische geluid over te brengen op een festivalpubliek. Maar ze houdt stand.

CONCERT
Sharon Van Etten, Arc, zondag 15 juli 2012

MUZIEK
Sharon Van Etten nam Tramp op met Aaron Dessner van The National: sobere popsongs, maar rijk gearrangeerd. Het betekende de doorbaak voor de in New York opgegroeide Sharon. Terecht ligt de nadruk vanavond dan ook, met acht van de elf gespeelde nummers, op het recente werk. Een duidelijke 'must see' voor liefhebbers van PJ Harvey!

PLUS
De hand van Aaron Dessner is zelfs live zichtbaar: de mooiste instrumenten komen langs. Het hoogtepunt is het nummer Magic Chords, waarbij ze de omnichord bespeelt: een gesynthesizede autoharp. Het ingetogen Give Out krijgt het publiek even vrijwel stil en afsluiter Serpents brengt de geduldige luisteraars in beweging.

MIN
Sommige nummers worden live nóg ingetogener gespeeld dan op het album, wat ergens halverwege tot een klein inzakmomentje leidt. Tussen de nummers door kan Sharon maar moeilijk de neiging onderdrukken te gaan praten: inleiding hier, verhaaltje daar. Het nerveuze giechelen is wat irritant.

CONCLUSIE
Sharon Van Etten maakt indruk met moeilijke muziek. Dat blijkt ook na afloop: reacties uit het publiek en op Twitter zijn louter positief.

CIJFER
8-