Gum Takes Tooth rekt grenzen verder op

Eigenwijze noisers maken vrienden en vijanden

Eelco van Eldijk ,

Een drummer en een schreeuwlelijk die aan knopjes draait, daaruit bestaat Gum Takes Tooth. Deze band gebruikt minimale middelen om een maximaal effect te bereiken. Genialiteit en gekte balanceren op een dun scheidingsvlak bij deze briljante mafketels.

CONCERT
Wie / Waar / Wanneer: Gum Takes Tooth, Boog, zondag 15 juli 2012.

MUZIEK
Gum Takes Tooth is een bizarre samensmelting tussen mens en machine. De band bestaat uit twee personen en draait om strakke drums, sonische brutaliteit, screams en verwrongen vocalen. Dit alles gaat door de mangel via aan de kook gebrachte electronica. Dat resulteert in zowel heftige uitbarstingen als bevreemdende en soms zeer groovy passages. Voor de gemiddelde muziekliefhebber veel te geschift, voor de avonturier op zoek naar grenzen een verademing. Plaats ze ergens tussen Battles, Prefuse 73 en Dead Neanderthals. Neem dit trouwens ook weer niet al te letterlijk, maar dan weet je ongeveer waar je het moet zoeken.

PLUS
De gekte van dit tweetal. Ga er maar aan staan om op deze manier nummers (?) te componeren en uit te voeren. Nagenoeg de hele wereld zal ze voor gek verklaren, maar Gum Takes Tooth beleeft hier hun plezier aan. En hoe. Met onaflatend enthousiasme trappen ze de ene na de andere brutaliteit het Valkhofpark in. Het publiek ondergaat het schouwspel soms met grote vraagtekens boven de hoofden, maar toch presteert het duo het om de nieuwsgierigheid te laten winnen van de scepsis. Een enkeling loopt gedesoriënteerd verder, al vloekende dat dit geen muziek is. Een flink aantal bezoekers kijkt en luistert gebiologeerd.

MIN
Is het een trucje? Is het een grap? Is het nog wel muziek? Heeft dit zin of toekomst? Is dit optreden goed of heel erg slecht? Gum Takes Tooth roept veel vragen op. De antwoorden hierop kan je alleen verkrijgen door het clubje eens live te ondergaan.

CONCLUSIE
Gum Takes Tooth geeft een bijzonder optreden weg; dat staat voorop. Hate it or love it, take it or leave it. Het cijfer hieronder is mijn eigen antwoord hierop.

CIJFER
8