Automatic Sam slaat terug met rockexplosie

Gelderse bluesrockband gooit alle remmen los op de-Affaire

Josette Wolthuis ,

Terug van weggeweest op de-Affaire speelde Automatic Sam op zondagavond overweldigend intensief. Met daarnaast een uitstekende podiumpresentatie zette het bluesrockkwartet een sterk optreden neer dat het enthousiaste publiek zeker niet teleurstelde.

CONCERT
Wie / Waar / Wanneer: Automatic Sam, Boog, zondag 15 juli 2012.

MUZIEK
Psychedelische garagebluesrock die op het podium knalt als speedrock.

PLUS
Automatic  Sam is één van die bands die live veel beter overkomen dan op een cd-opname. Twee jaar terug verliep het echter anders: de Achterhoekse band speelde ook in 2010 al op de-Affaire, maar gaf in het voorbereidende interview met 3voor12 gelderland aan zich diep te schamen voor dit “dramatische optreden”. Dit jaar is het tijd voor revanche, en dat is te merken ook. Onder luid gejuich van het in groten getale aanwezige publiek knalt de muziek over het terrein en verliest het geen moment aan kracht. Als één van de bekendere Nederlandse acts op de-Affaire spelen de mannen zowel bekende nummers van het album Texino als een nieuwe single. Er heerst een fijne festivalsfeer en vooral de intensieve gitaarpartijen zijn om van te genieten. Frontman Pieter Holkenborg zorgt voor een goede interactie met het publiek, dat nog harder begint te schreeuwen als hij even stopt om te vragen hoe het gaat. “Wat een gezeik”, verzucht hij, waarna de band nóg een stevig nummer inzet.

MIN   
De rock van Automatic Sam blijft gedurende het hele concert op volle kracht vooruit gaan, bijna zonder een moment van rust. Het publiek raakt door het gebrek aan dynamiek snel afgeleid van wat er op het podium gebeurt en staat te kletsen met een biertje in de hand. Tussendoor stemmen de muzikanten erg vaak hun instrumenten en tijdens het spelen gaan de mannen op in de wolken van de rookmachines, waardoor de aandacht soms ook verslapt.

CONCLUSIE
Er is geen twijfel mogelijk: Automatic Sam geeft een ijzersterk optreden weg dat ook op het grotere podium Arc niet zou hebben misstaan. Hoewel het publiek niet altijd even geconcentreerd naar de intense garagebluesrock kan blijven luisteren, weten de mannen de aandacht toch telkens weer terug naar het podium te trekken. Met deze geslaagde tweede poging op de-Affaire heeft Automatic Sam zich weer op de kaart gezet.

CIJFER
8