Roel Smeets: singer-songwriter, het blijft een moeilijk vak

Alleen de kar trekken

Arjo de Zeeuw ,

Eén van de weinige singer-songwriteroptredens van de-Affaire

CONCERT
Roel Smeets, Boog, woensdag 19 juli om acht uur.

MUZIEK
Vroeger heette een singer-songwriter ‘troubadour’. Doorgaans een man met een luit die de avonturen van bepaalde lieden op rijm zette, er een melodie bij maakte en dit vervolgens ten gehore bracht. De singer-songwriter van nu maakt liedjes. Liedjes met teksten die wat willen vertellen. Vaak mooie popsongs, met folk-, country- of bluesinvloeden, of een mix daarvan. Er zijn zelfs invloeden uit de sfeer van het Franse chanson. Een breed genre dus. Roel Smeets maakt mooie kleine folky popliedjes met soms indringende teksten.

PLUS
De liedjes met een iets breder arrangement zijn het mooist. De toegevoegde banjo en elektrische gitaar, gespeeld door Sebastiaan van Bijlevelt van Okieson, maken het geheel completer en interessanter. De eerste nummers zijn dan ook mooi gearrangeerd. De meeste songs hebben heel aardige composities.

MIN
Singer-songwriter is een moeilijk vak. Je geeft jezelf bloot voor een publiek met niets anders dan jezelf, een instrument, een stem en een origineel of bijzonder liedje. Daarmee moet je het publiek boeien. Performance, mimiek, een beetje charisma, goed gitaarspel, en overtuigende zang; alle onderdelen komen wat te kort en het geheel komt niet erg overtuigend over.

CONCLUSIE
Roel Smeets’ gebrek aan overtuiging, misschien ook vooral wat betreft zichzelf, samen met de al eerder genoemde punten resulteren in een niet geweldig optreden. Voor een boeiend en geweldig optreden is meer inzet en meer energie nodig op verschillende gebieden.

CIJFER