Golden Diskó Ship krijgt soms bizarre cadeaus…

…zoals een hels lachende terrordwerg

Ateke Willemse ,

De Duitse Theresa Stroetges van Golden Diskó Ship rekent onder meer chocolade, slecht weer en vredige alcohol-katers onder haar inspiraties. Wat betreft instrumenten maakt ze gebruik van alles wat los en vast zit. Dus ook van een hels lachende tuinkabouter die te eng bleek voor kinderen.

Wie: Theresa Stroetges van de one-girl-band Golden Diskó Ship
Waar: aan een backstage-picknicktafel
Wanneer: woensdag 18 juli 2012, nadat Theresa dapper de strijd is aangegaan met een grote hoeveelheid backstagevoedsel 
 
Houd je van wandelen?
"Zeker. Sterker nog: ik ben afgelopen zaterdag teruggekomen van een zesdaagse wandeltocht door IJsland. In 2003 heb ik hier gestudeerd, maar reeds daarvoor was ik geobsedeerd door voor de hand liggende acts als Björk, Sigur Rós en Múm. Ik heb Jónsi en Björk overigens ooit ontmoet in een superdrukke bar. Ze vielen dronken op de grond en toen heb ik ze omhoog geholpen. Hierna wilde ik al mijn vrienden e-mailen over dit coole voorval."

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen?

"Als ik een act van morgen moet kiezen, ga ik voor Orchestra of Spheres. Deze band verblijft momenteel ook in Berlijn en ik kom ze vaak tegen. Bovendien maken ze erg goede muziek. Verder lijkt Bombino me interessant. Komen zij niet uit een of ander Arabisch land? Ach, wat maakt het eigenlijk ook uit? Laat ik dit abstract houden."
 

Opdracht: teken een vredige kater.
Voornaamste kleuren: groen, blauw, oranje (want: er is helaas geen goud) en grijs.

"Dit werk is een samensmelting van Golden Diskó Ship en een vredige kater. De oranje bubbels beelden het verleden uit. Zoals je ziet, is er veel bier gedronken. Cocktails waren niet in het spel, want dan zou de kater te heftig zijn. Ik ben de grijze figuur op de boot. Ik lach en de zon schijnt."

Wat zijn de beste voorwerpen die je ooit voor je muziek hebt gebruikt?
"Ik gebruik graag speelgoed dat dierengeluiden kan maken. Met folie of inpakpapier kun je ook vaak een mooie sound produceren. Vaak loop ik een rondje door mijn kamer en maak ik van handelingen met diverse voorwerpen opnames met mijn telefoon. Soms krijg ik bizarre cadeaus van vrienden of mensen uit het publiek. Zo heb ik ooit van een man een krankzinnige tuinkabouter gekregen die, wanneer je zijn hoofd naar achteren beweegt, uitbreekt in een hels gelach. Kennelijk had hij die terrordwerg overgehouden aan een workshop voor kinderen die hem te eng vonden."

Wat is het ergste dat je een instrument ooit hebt aangedaan?
"Ooit heb ik een mini-tamboerijn kapotgeslagen op mijn gitaar. Ook knakte tijdens een optreden eens een buis die ik aan het rondzwaaien was. Vervolgens vloog deze het publiek in. Over het algemeen zorg ik echter goed voor mijn materiaal. Toen ik een tiener was, heb ik Neil Young – cowboy dat hij is – ooit met veel moeite een gitaar kapot zien slaan. Meteen daarna kreeg hij een nieuwe aangereikt. Dat is toch een nutteloze actie? Ik had die gitaar graag van hem overgenomen, die was tien keer beter dan de mijne."