The Hubschrauber heeft moeite met opstijgen

De helikopter draait niet op volle toeren

Eelco van Eldijk ,

De winnaars van de twee Nijmeegse bandcompetities staan traditiegetrouw op de laatste dag van de-Affaire op de planken. The Hubschrauber won dit jaar de studentencompetitie Kaf en Koren. The Liquid Machine, winnaar van de Roos van Nijmegen, speelt later deze avond.

CONCERT
Wie / Waar / Wanneer: The Hubschrauber, Lift, vrijdag 20 juli
 
MUZIEK 
Nijmeegse band die de studentencompetitie Kaf en Koren 2012 heeft gewonnen en die klinkt als een typische band anno nu. Emotioneel gedragen pop/rock met een snufje singer-songwriter voor de diepgang, electro om het publiek te pleasen en een riffje voor het piekmoment. Ze missen alleen nog de bijna verplichte folkinvloeden. Muziek waar je je eigenlijk geen buil aan kan vallen. Maar blijft dat ook op de-Affaire staande?
 
PLUS 
De band speelt zijn muziek met passie, waarbij de intense zangpartijen opvallen. Jeff Buckley móet daarbij wel tot de grootste inspiratie hebben gediend, want de uithalen van de frontman lijken als twee druppels water op die van hem. Natuurlijk kan de zanger hier niets aan doen, omdat hij (gelukkig!) in het bezit is van dit gezegende timbre. Daarnaast steken de nummers van The Hubschrauber goed in elkaar en de enthousiaste presentatie maakt het plaatje af.
 
MIN 
De set van The Hubschrauber start stevig en aantrekkelijk, maar wordt binnen een kwartier al tamelijk saai. Tekenend voor dit optreden is dan ook dat het publiek in de loop van de drie kwartier steeds meer de dagelijkse beslommeringen gaat bespreken. Ergens is de muziek niet catchy genoeg (meer) en krijgen pathos en beheersing de overhand boven de pakkende melodieën en opschudding, die hoognodig zijn op meerdere momenten in de set. Hoewel de band aan het einde nog even uit de bocht vliegt, is het optreden an sich toch als het spreekwoordelijke nachtkaarsje.
 
CONCLUSIE
Passievolle band met goed overdachte nummers die vandaag niet voor de goede opbouw kiest. Te ingehouden, veilig en binnen de lijntjes.
 
CIJFER 
6,5