Orgelvreten sluit de-Affaire af met een explosie van energie

Instrumenten worden bespeeld tot op het randje van marteling

tekst: Klaas-Jan Gräfe foto's: Sarah Oranje ,

“Onze excuses aan degene die een trombone in zijn gezicht kreeg,” is geen zin die je vaak hoort tijdens een concert. Bij Orgelvreten gebeurt het wel, nadat op het einde van de set alle energie van de band nog éénmaal explodeert.

CONCERT
Orgelvreten, De Arc, vrijdag 20 juli.

MUZIEK
Hammondorgel galore. Het bijt, het rockt, het swingt, het groovet, samen met een drummer, een bassist en enkele gastmuzikanten.

PLUS
Robin Piso (DeWolff) en Thijs Schrijnemakers (Wende Snijders) houden van hun Hammondorgels en kunnen ermee lezen en schrijven. Ze dagen elkaar uit om nog nét dat stapje verder te gaan en met nog meer enthousiasme te spelen. Met een trits effectenkastjes klinken de orgels soms sexy en soms gevaarlijk grommend. De drummer en de bassist zorgen op gepaste afstand voor de ritmische begeleiding.
De vlam slaat pas echt in de pan als een wildebeest op de sousafoon het podium overneemt met een energieke solo. Saxofonist Bertus Borgers zorgt op zijn sax én zang voor zowel een rustpuntje in de show als de nodige afwisseling. Halverwege zijn tweede nummer valt de stroom uit, waarop de drums, saxofoon en sousafoon akoestisch verder spelen, onder luid geklap van het publiek. Al klappend kwam het geluid weer terug en rockte de inmiddels geoliede machine weer verder.
De laatste gast is onze eigen stadsdichter Dennis Gaens die – gekleed in zijn Nijmegen Rock City T-shirt – het manifest voorleest dat hij speciaal voor de-Affaire heeft geschreven. Daarna is het tijd voor de chaotische finale, waarbij de trombonist zijn instrument stukslaat en lomp het publiek in smijt en Robin en Thijs hun orgelbanken op het podium gooien. Alle samengebalde energie komt er nog één keer uit.

MIN
'Een trombone in uw gezicht krijgen kan uw gezondheid ernstige schade toebrengen.' Gelukkig lijkt het mee te vallen en krijgt de ongelukkige een gratis plaat. Soms lijkt de herhaling toe te slaan en krijg je het idee dat je het nu wel gehoord hebt, maar net op die momenten komt er een gastmuzikant. Hierdoor blijf je de hele show geboeid.

CONCLUSIE
Orgelvreten is een waardige afsluiter van de-Affaire. De energie spat van het podium en slaat over op het steeds enthousiaster wordende publiek, dat lekker staat te dansen. De gastmuzikanten zijn een welkome afwisseling en zorgen ervoor dat de set spannend genoeg blijft.

CIJFER