Monodeer mocht nooit een Calippo

Kennelijk had hij er ooit te hard in geknepen

tekst: Ateke Willemse | foto's: Joeri Pisart ,

Na een bijzonder dansbaar optreden van Monodeer, het alter ego van Mark van den Heuvel, vond deze artiest de tijd om een gesprek aan te gaan over zijn liefde voor herten, chip music en Calippo’s (die zijn moeder hem verbood te eten). Tevens kwam zijn kritische houding aan bod: “Ik ben altijd bezig met het perfectioneren van de sound.”

WIE: Monodeer, oftewel Mark van den Heuvel
WAAR: onder de beschutting van enkele backstage-planten
WANNEER: vrijdagavond 20 juli 2012, nadat de oren van het publiek zijn volgepompt met Marks 8-bit kogels

Houd je van wandelen?
"Ja, maar ik doe het veel te weinig. Mijn broer heeft alle sportiviteit toebedeeld gekregen en ik alle creativiteit. Bovendien vind ik het erg fijn om binnen met allerlei dingen bezig te zijn. Toch zou ik meer naar buiten willen gaan. Een aantal weken geleden had ik enorme last van mijn knieën, zo erg dat ik niet meer kon lopen en vastzat in mijn huis. Daar raakte ik behoorlijk van in paniek. Nu ik weer kan lopen heb ik de intentie om meer te bewegen, ik wil zoiets namelijk nooit meer meemaken. Binnenkort verhuis ik van een lelijke flattenwijk in Den Bosch naar een buurt met een park met herten enzo. Dat lijkt me super. De drempel om te gaan wandelen wordt lager en ik kan er mijn felbegeerde stilte ervaren. Hoewel je daar vast veel blowende jongeren tegenkomt, maar dat terzijde."

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen?
(lachend): "Wat een vraag! Hier moet ik even over nadenken. Nou, een aantal weken geleden heb ik een elpee gekocht van Molly Nilsson. Ik heb nog nooit een optreden van haar meegemaakt, maar ze zit bomvol muzikaal talent. En hoewel ik deze artiestniet heb ontmoet, vind ik haar wegens haar mooie muziek nu al relaxed. Waarschijnlijk is ze ook aantrekkelijk, dat kan niet anders."

Opdracht: teken je jeugdsentiment.

 
Voornaamste en enige kleur
: groen
Verantwoording: "Mijn God, dit is echt verschrikkelijk. Oké, ik weet al wat: een Calippo met sinassmaak. Ik mocht van mijn moeder nooit een Calippo hebben, omdat ik hier ooit op het strand zo hard in had geknepen dat de inhoud eruit schoot. Mijn hele leven lang wilde ik dit specifieke ijsje, maar deze wens werd nooit gehonoreerd. Zo herinner ik het me in ieder geval, misschien is het wel heel anders gegaan."

Wat is je favoriete console?
"Ik ben begonnen met Nintendo Game Boys en hier ben ik nog lang niet klaar mee. Iedere dag leer ik meer over wat je eruit kunt halen. Ik heb echt het gevoel dat dit mijn ding is, mijn instrument.Ik heb overigens zelf nooit games gespeeld. Vroeger had ik een Sega, maar ik vond het leuker om te kijken en vooral te luisteren terwijl mijn vrienden aan het spelen waren. De strakke wijze waarop de muziek is gecomponeerd en het feit dat er binnen bepaalde limitaties gebleven moet worden, fascineerde me toen al. Kwalitatief is het ook echt goede muziek."

Ben je momenteel bezig met een nieuw project?
"Nee, eigenlijk niet. Ik kijk kritisch naar wat ik speel, zoek verbeterpunten en bepaal constant welke richting ik op wil. Eigenlijk ben ik nooit tevreden. Ik ben altijd bezig met het perfectioneren van de sound."