Missie geslaagd voor Saxotones Groove Mission

Habana had zich geen beter eindconcert kunnen wensen

tekst: Josette Wolthuis foto's: Hans Cras ,

Het allerlaatste concert van Habana 2012 werd gegeven door de Saxotones Groove Mission. De swingende souljazz en de groovy beats maakten het tot een perfecte afsluiter van het festival.

CONCERT
Saxotones Groove Mission, Habana, vrijdag 20 juli 2012.

MUZIEK
Groovy souljazz op tenorsaxofoon, Hammond, gitaar, bas en drums.

PLUS
Saxotones Groove Mission zet een avontuurlijk en energiek optreden neer dat swingend is van begin tot eind. De vijf muzikanten zijn ontzettend goed op elkaar ingespeeld en voelen elkaars dynamiek perfect aan. Dit is zeker geen jazz voor op de achtergrond, maar een unieke groovy sound die ook zonder zang erg compleet is. Er zitten duidelijk invloeden uit de rhythm & blues uit de jaren vijftig en soulmuziek uit de jaren zestig in. En ook wat Toon ‘Saxotone’ Meijer de ‘Spaanse uitjes’ noemt, zijn duidelijk te horen in een jasje van hedendaagse jazz. Vooral de saxofonist, de gitarist en de ontembare Hammondspeler geven virtuoze solo’s weg. Ook voor de drummer is er een prominente rol weggelegd. Hij overstemt de rest niet, maar vult ze juist goed aan. Zowel het eigen materiaal als de gecoverde nummers worden met onuitputtelijk enthousiasme gespeeld en ontvangen door het dansende publiek. De muziek sleept je volledig mee en laat je geen moment los.

MIN
Het is vooral jammer dat er een einde aan het concert komt. Waarom is deze band eigenlijk niet beter bekend? Het geheel is soms erg overweldigend, maar wordt meestal weer op tijd gedoseerd. Hoewel het ontzettend goed wordt uitgevoerd, spelen ze niet alleen maar eigen nummers. Maar dat is dan ook het enige minpuntje.

CONCLUSIE
De ervaren mannen van Saxotones Groove Mission zetten een onvergetelijk optreden neer met een swingende sound die zelfs aan het einde van de Vierdaagsefeesten nog energie geeft. Gelukkig wordt het juichende publiek nog twee toegiften gegund, want het is een concert om geen genoeg van te krijgen.

CIJFER

 Jean-Pierre van Maasakker geeft een 10.