Leeways: reggae in de regen alsof de zon schijnt

Groots gespeeld op een klein podium

Josette Wolthuis ,

Op het kleine podium van Habana speelden de mannen van Leeways op de regenachtige maandagavond. Gelukkig mocht het optreden daar niet onder lijden. Door hun grote enthousiasme en overweldigende energie stond iedereen te dansen in de modder.

CONCERT
Leeways, Habana, maandag 16 juli 2012

MUZIEK
Een energieke mix van reggae, funkrock en hiphop die stilstaan onmogelijk maakt.

PLUS
Voor een denkbeeldig groot publiek speelt Leeways vol kracht en dynamiek, waardoor we vergeten dat we in regenjassen en onder paraplu’s staan te kleumen. De mannen uit Arnhem, Cuijk en Doetinchem hebben een groot ego en veel charisma, dat ze inzetten als ware entertainers. Het publiek dat op het optreden afkomt, bestaat voornamelijk uit vrienden en fans. De band zelf bestaat uit een drummer, bassist, gitarist en twee zangers. Hoewel de ene vocalist voornamelijk rapt en de sfeer er goed in houdt, verrast de ander met hoge en lage noten die niet alle rappers zullen halen. Er worden geweldige solo’s weggegeven door de gitarist en bassist. Ze kunnen onwijs goed met hun instrumenten overweg en schuwen niet voor een dosis improvisatie op pakkende beats. Bassist Timothy gooit zijn bas van hand naar hand, op de kop en weer terug, zonder dat het basspel eronder lijdt. De band heeft het publiek volledig in hun grip; als ze over het podium van links naar rechts springen, doet het publiek mee. Bij het hitnummer ‘Sound of Leeways’ gaan alle handen in de lucht.

MIN
Het moet gezegd worden: het grootste minpunt van het optreden is het regenachtige weer en de daarom matige opkomst. Aan de muziek zelf is weinig op te merken, behalve dat de rap niet altijd even verstaanbaar is, al hoort dat bij het genre. Verder spelen de gitarist en bassist soms al verder als de rapzinnen nog niet volledig uitgesproken zijn of de zang nog niet is afgemaakt.

CONCLUSIE
Leeways doen het lijken alsof de zon schijnt en er een publiek van duizend man staat. Aan de mannen is niet te merken dat het koud en nat is; hun enthousiasme overstemt het weer en dat is hoe het een professionele band betaamt. De goede beheersing van de instrumenten en de overweldigende energie van de band maken het optreden tot een groot succes.

CIJFER
8