Jesca Hoop: "Ik ga de vuile was niet buiten hangen." Jesca Hoop: "Ik ga de vuile was niet buiten hangen."

De troubadeuse uit Manchester over het onthouden van seks en opzoeken van je ouderlijk huis.

, Timo Pisart

Jesca Hoop: "Ik ga de vuile was niet buiten hangen."

De troubadeuse uit Manchester over het onthouden van seks en opzoeken van je ouderlijk huis.

Timo Pisart ,

Een indrukwekkend cv, hoor. Als tiener paste Jesca Hoop op de drie kinderen van Tom Waits. Later verhuisde ze naar Manchester, tourde ze mee met Peter Gabriel en zong ze een duet met Guy Garvey (Elbow). Ondertussen maakte ze al vier albums. Voor de promotie van die laatste is ze op het moment in de Waalstad. Al drie keer speelde Jesca Hoop vandaag in Nijmegen: eerst een intieme show in de achtertuin van een koffiezaak, vervolgens een Kapelsessie in Museum het Valkhof en uiteindelijk op de-Affaire. Telkens vertelde ze de meest zweverige verhalen tussen de nummers door, maar nu op de boot zien we een andere Jesca: helder, nuchter en enthousiast.

Wie: Jesca Hoop
Waar: Op de boot aan de Waal, waar ze blijft overnachten.
Wanneer: Zondag 15 juli 2012, dik twee uur na haar eigen show, wanneer de zon langzaam de rivier in zakt

Houd je van wandelen?
"Ik hou meer van wandelen dan ik je in woorden kan vertellen. Ik kan uren en uren en uren en uren lopen. Het is mijn favoriete ding om te doen, naast muziek... en slapen. Ooit heb ik zeven dagen onafgebroken gewandeld, over de Rocky Mountains in California, om in de natuur te zijn en een lang pad af te lopen. De Vierdaagse, dat is serieus iets waar ik aan zou meedoen."

In Hospital zing je over het oplopen van een blauw oog om iemands liefde te krijgen. Wat is de laatste keer dat je aandacht probeerde te trekken met een blauw oog?
“Het moment waarover ik zing is de enige keer. Misschien heb ik het nog wel eens op een andere manier geprobeerd, maar fysiek zou ik nooit meer zoiets doen. Hoe?" Ze lacht. "Dat ga ik je niet zeggen, ik ga mijn vuile was niet voor je buitenhangen."

Met wie op de-Affaire zou je een affaire willen?
"Ik zou een driehoeksverhouding willen met Tune-Yards en St. Vincent! Die spelen niet op de-Affaire? De naam Plants & Animals klinkt goed, daar zou ik wel een muzikale affaire mee willen hebben. Ja, dat baseer ik puur op de naam. Hun muziek ken ik niet."

In Peacemaker verwijs je naar de klassieke komedie Lysistrata, waar de vrouwen hun mannen van seks onthouden om ze te doen stoppen met oorlog. Zelf ooit zoiets gedaan?
"Absoluut, in mijn verleden. Maar dat was wanneer hij een oorlog probeerde aan te gaan met mij. Daar gaan we ook niet over praten!"

The House That Jack Built: het is een klassieke film, een science fiction-boek, een nummer van Aretha Franklin, én het is de titel van je laatste plaat. Wat betekent het voor jou?
"Het is ook een pub in Engeland. Metallica heeft het gebruikt, maar bovenal heet mijn vader Jack, en hij bouwde het huis waarin ik ben opgegroeid. Het was een prachtig huis. Ook sinds mijn ouders er niet meer zijn, ben ik er nog eens geweest. Ik klom over het hek om een Persimmonvrucht te plukken, van de boom die ik er ooit als kind plantte. De boom stond er nog altijd."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland