Het lachen is The Ex nog niet vergaan

“Het klinkt cliché, maar muziek maken stijgt boven taal uit.”

Joeri Pisart ,

Twee oude heren giechelen voortdurend in de backstage van de-Affaire. Op vrijwel iedere vraag volgen flauwe opmerkingen en geschater. Met een flinke knipoog lichten bandleden van een van Hollands oudste punkbands, The Ex, hun Afrikaanse affaire met saxofonist Getatchew Mekuria toe.

Wie: Arnold de Boer (zanger/trompettist) en Terrie Hessels (gitarist) van The Ex
Waar: in de artiestenlounge achter Arc
Wanneer: maandag 15 juli 2012

Houden jullie van wandelen?
T: “Nee, helemaal niet. Ik ben een bijzonder beroerde wandelaar, ik denk voortdurend dat ik móet wandelen, dat dat bij het leven hoort.”
A: “Je kan ook gewóón lopen, hè.”
T: “Zelfs dat vind ik het vervelend. Het is tijdsverspilling, wandelen gaat mij te sloom. Dan word ik opstandig. Van mijn bed naar de keuken lopen vind ik ver genoeg op een dag.”

Met wie willen jullie een affaire op de-Affaire?
A: “Kiss The Anus Of A Black Cat, dat klinkt wel smakelijk. Oh, en Lou Barlow vind ik waanzinnig. Met Rutger, van Bart Constant, heb ik in het verleden muziek gemaakt.
T: “Getatchew vind ik stiekem best goed.”
A: “Eigenlijk is onze samenwerking met Getatchew Mekuria al een affaire op zich. We zoeken elkaar op in Europa en Ethiopië, dat gaat letterlijk en figuurlijk heel ver.”
Arnold kijkt plots bedenkelijk. “Maar eigenlijk spelen we nooit in Nederland, we worden vooral in het buitenland geboekt.”
T: “Raar hè?”
A: “Dat is te gek, omdat Nederland heel klein is, en de rest van de wereld heel groot.”
T: “Hee, je hebt gelijk.” Beide heren barsten weer in lachen uit.

Getatchew Mekuria spreekt vrijwel geen Engels, laat staan Nederlands. Hoe communiceren jullie?
T: “Hij leert heel snel.”
A: “Zeker de essentiële woorden, zoals ‘me solo’, ‘very good’, en ‘you, out!’. Het is een bijzonder grappige vent.”
T: “Je kan ook veel zien aan zijn gezicht: wat hij denkt, hoe het muzikaal ongeveer moet.”
A: “Als je met nieuwe muzikanten speelt is het altijd wennen, ongeacht de taal. Er wordt geduwd, getrokken, alle hoeken van de ruimte bekijken we met elkaar. Meestal gebeurt er dan wel iets.”
T: “Het klinkt cliché, maar muziek maken stijgt boven taal uit.”

Jullie hebben met elkaar veel van de wereld gezien. Wat is het meest waanzinnige wat jullie met Getatchew hebben meegemaakt?
A: “In Ethiopië hebben we zijn hele familie ontmoet. Die had een gigantische maaltijd voor ons bereid. We mochten niet weg voordat we ons kapot hadden gegeten en veel honingwijn hadden gedronken. Toen we eindelijk buiten stonden om frisse lucht te happen, werden we plots terug naar binnen gejaagd. Om nóg meer te eten.”
T: “Getatchew probeerde een keer de Amerikaanse douane op zijn bek te slaan omdat ze aan zijn saxofoon wilden komen.”
A: “In Frankrijk waren locals aan het ouwehoeren over sterke drank die daar werd gebrouwen. Hij deed net alsof hij een glas leegdronk en vervolgens gedroeg hij zich een uur lang alsof hij heel dronken was. De organisatie van het festival was helemaal in paniek: 'Straks kan Getatchew niet optreden!'”

Wat is de slechtste ervaring die jullie met een ex hebben gehad?
A: “Ik heb geen ex, ik heb nog altijd dezelfde vriendin.”
T: “Mijn ex speelt drums bij The Ex! Verder heb ik nooit meer iets meegemaakt.”

Tot slot wil de fotograag een portret van beide heren schieten. A: “Je kan anders wel een foto van Getatchew maken. Wij tweeën hoeven er niet op, alleen zijn hoofd is sterk genoeg.”