Getatchew Mekuria & The Ex met friends een schot in de roos

Een prachtige muzikale combinatie en een feest om naar te kijken

Erik Nijsten ,

Soulvolle saxofoonmuziek uit Ethiopie gecombineerd met hoekige punk. Het klinkt als een hele vreemde combinatie. Met een spetterend optreden bewijzen Getatchew Mekuria & The Ex & Friends het tegendeel. Het swingt. Het rockt. Het rollt. Het klopt.

CONCERT
Getatchew Mekuria & The Ex, Arc-podium, maandag 16 juli

MUZIEK
Een kruisbestuiving van Ethiopische soulvolle saxofoonmuziek en tegendraadse noise en punk.

PLUS
Sinds een aantal jaren steken de leden van de Nederlandse punkband The Ex hun liefde voor Ethiopische muziek niet onder stoelen of banken. Een van de mooiste resultaten hiervan is de samenwerking met Getatchew Mekuria. Op cd is deze bijzondere samenwerking een genot om naar te luisteren. Live is het een waar feest om de bijna 77-jarige Ethiopische saxofonist te zien rondlopen tussen de oude rotten van The Ex. Hoekige gitaarritmes worden moeiteloos afgewisseld met het prachtige geluid dat Mekuria uit zijn saxofoon tovert. Bijna iedereen op het podium is het hele optreden in beweging. Het swingt dan ook de pan uit. Het is prachtig om te zien hoe een groep muzikanten het heel erg naar hun zin heeft. Het plezier spat dan ook bijna letterlijk van het podium af. Na een welverdiende toegift blaast Mekuria in zijn eentje nog een paar laatste tonen en daarmee blaast hij een geweldig optreden uit.

MIN
Wordt er af en toe een valse noot gekraakt? Ja. Is dat een probleem? Nee, er valt niets aan het optreden van Getatchew Mekuria & The Ex en hun vrienden af te dingen.

CONCLUSIE
de-Affaire heeft met Getatchew Mekuria & The Ex als afsluitende act een absolute schot in de roos.

CIJFER
9