Bombino mengt woenstijnzand met Hollandse blubber

De keerzijde van slecht weer

Eelco van Eldijk ,

Nomaden in gewaden die hun interpretatie geven van westerse blues. Zonnige protestmuziek waarbij het pijpestelen regent. De tegenstelling kan niet groter dan de optredens op de-Affaire vanavond. Bombino opent het Afrikaanse bal en is vanaf minuut één volkomen raak.

CONCERT
Wie / Waar / Wanneer: Bombino, Arc, maandag 16 juli 2012
 
MUZIEK
Touareg-blues waarbij het goed toeven is in een park, met avondlijke warmte en een verfrissend biertje. Al komt het vocht vandaag uit de lucht en de warmte uit een winddicht jack. Bombino’s spitsvondige gitaarriedels vermengd met traditionele vocalen zijn van uitzonderlijk niveau. Het plaatst hen direct aan de Afrikaanse voorhoede, waar ook grootheden als Etran Finatawa, Tamikrest, Terakraft en Tinariwen (allen aanraders als je deze nog niet kent) aangetroffen worden.  Bombino’s album Agadez liegt er niet om en is sowieso prachtig, kom maar op met dat optreden!
 
PLUS
Wat een charme en wat een fijn gitaarspel. De lange en psychedelisch aandoende nummers nemen je direct mee op reis. Een reis waar het in ieder geval niet het parapluweer is waarin we vanavond vertoeven en wat velen heeft doen besluiten thuis te blijven. Toch heeft ook dit zijn charme. De bezoekers die er vanavond zijn, komen gericht naar de band(s) kijken. Mede door deze wisselwerking, een heerlijk klinkend Bombino en een erg enthousiast publiek, ontstaat er iets heel moois. Sfeer heet dat in oer-Hollandsche taal. Iets wat elders nogal eens gemist wordt. Bombino is de best denkbare soundtrack voor deze maandagavond.
 
MIN 
Misschien is niet alles dat gespeeld wordt even strak. Ook bestaat er weinig afwisseling in de (drum)tempi en zijn de nummers behoorlijk inwisselbaar. Hetgeen zorgt voor een extra hypnotiserend tintje, maar muzikaal-technisch stelt het (op het bijzondere gitaarspel na) allemaal niet zo heel veel voor.
 
CONCLUSIE
Prachtig en waarachtig optreden van een intrigerende act die meer doet dan de wereldmuziek-koeien uitmelken. Daarnaast een prima opmaat naar het fabuleuze optreden dat The Ex met Getatchew Mekuria en blazerssectie later op de avond zullen doen.
 
CIJFER
8