Awesome Tapes From Africa: goed om te horen, awful om te zien

Bandjes draaien op een festival, wat moet je ermee?

Erik Nijsten ,

Een website beginnen om iedereen kennis te laten maken met onbekende Afrikaanse muziek, dat is een heel mooi idee. Om de bandjes vervolgens live op een podium te mixen, is dan weer minder goed bedacht.

CONCERT
Wie / Waar / Wanneer: Awesome Tapes From Africa, Arc, maandag 16 juli
 
MUZIEK
Oude en nieuwe muziekstijlen uit heel Afrika. 
 
PLUS
De man achter Awesome Tapes From Africa, Brian Shimkovitz, is antropoloog en gek van cassettebandjes. In Ghana, waar hij lange tijd heeft gewoond, kwam deze Amerikaan in aanraking met bandjes vol onbekende lokale artiesten. Via zijn blog deelt hij deze bandjes weer en, indien mogelijk, voorziet hij de muziek van informatie over de artiest. De muziek van een aantal artiesten wordt nu ook uitgebracht op vinyl. Snuffel een keer rond op de site en voordat je het weet zit je te luisteren naar artiesten als Ata Kak, Ephrem Tamru, Ndiogou Seck, Muungang Cultural Troupe, Alhaja Queen Salawa Abeni en vele andere, meestal onbekende, namen. Kortom, een schitterend initiatief en een ware muzikale ontdekkingsreis. Maandagavond maakt het publiek op de-Affaire kennis met het prachtige en zeer afwisselende Afrikaanse muzieklandschap. 
 
MIN
Waar staan we eigenlijk naar te kijken? Inderdaad, een man die bandjes met andermans muziek aan elkaar mixt. Niet meer en niet minder. Het liefst wil je gewoon dat de artiesten zelf op het podium te bewonderen zijn. Je gaat op een gegeven moment zelfs hopen dat er een bandje vastloopt en weer met een potlood moet worden opgedraaid. Maar helaas, er is niets te zien.
 
CONCLUSIE
Het initiatief van Brian Shimkovitz loopt over van zijn liefde voor de onbekende muziek uit Afrika. Wie er geen genoeg van kan krijgen moet vooral regelmatig de website van Awesome Tapes From Africa bezoeken. Helaas valt er live helemaal niets te zien. 
 
CIJFER
De muziek krijgt een dikke 8, maar het live-optreden een 3. Een gemiddelde zou de muziek geen recht doen.