Will entertaint the People

De leeuw bleef tot op het laatste moment in z’n kooi

Michiel Vries ,

Een strand. De perfecte locatie voor deze vrolijke Britten. Ze maken er een waar Midden-Amerikaans feestje van dat de druilerige zomer en de herfsttemperatuur even doet vergeten.

CONCERT:
Will And The People, Habana, donderdag 19 juli 2012

MUZIEK:
Vrolijke festival popmuziek verweven met ska, funk en reggae. Toegankelijk voor iedereen en dansbaar voor zowel het zweverige hippie-meisje als de stoere motorrijder.

PLUS:
Een ritmesectie waar de betere Zwitsers uurwerkmaker bij in de leer kan. Zangkoortjes waar hun Britse collega’s van The Kooks jaloers op kunnen zijn. En Bob Marley die een diepe buiging zou maken voor deze voortreffelijke band. Will And The People is terecht door Nederland in de armen gesloten. Een volgepakt Waalstrand en lange wachtrijen voor het veertje geven daar blijk van.  Een dynamische set met ruimte voor een goede dosis humor. Zanger Will is een ware frontman en dirigeert The Peole in een achtbaan van subtiele ritmewisselingen naar het hoogtepunt van hun show. Een aura van plezier hangt om deze band heen en tovert bij heel het publiek een glimlach op het gelaat. Propellerheads en Salamander zijn twee liedjes met hoge hitpotentie afgaande op het applaus wat de band in ontvangst mag nemen. Het Waalstrand wordt al dansend achtergelaten met – hoe kan het ook anders - hun superhit Lion In The Morning Sun.

MIN:
Misschien uit respect naar alle wandelaars toe die bivakkeren in en rondom Nijmegen, maar met een geluidsvolume zoals in de wachtkamer van je huisarts komt de dynamiek niet uit tot zijn recht. Het publiek raakt hierdoor pas tegen het einde van de show echt in de stemming. Lion In The Morning Sun als toegift doen na een set van amper een uur? Veel te doorzichtig. Wellicht was het een ideetje van de presentator van dienst, maar dit heeft totaal geen toegevoegde waarde.

CONCLUSIE:
Met de looks alsof ze iedere avond onder een brug slapen, zou je bijna vergeten dat deze band muzikaal erg goed in elkaar steekt. Niet voor niets dat deze begaafde muzikanten voor vrijwel elk festival geboekt worden. Het echte grote feest barstte pas los aan het einde van hun show, maar was daadoor niet minder uitbundig. Een lust om naar te kijken en te luisteren. Hopelijk de volgende keer te aanschouwen met een temperatuur van 25 graden Celcius en een geluidsvolume op concertniveau.

CIJFER:
8,5

Kapelsessie: Will and the People from Kapelsessies Gelderland on Vimeo.