Will And The People: "Er zit wel degelijk betekenis in onze liedjes"

Gesprek met dé zomerband van 2012 die begonnen is door een wandeling 'on acid'

Eric Veltink ,

Will and the People scoorden dit jaar een enorme hit met het in vijf minuten geschreven 'Lion in the morning sun'; zanger Will Rendle, voorzien van een leeuwenmutsje, kwam te laat op een bandafspraak omdat hij lekker in de ochtendzon lag te doezelen. Vandaag werd het interview afgezegd omdat de band er geen trek in had. Met een enorme blauwe waterpijp als 'friendship token' gingen we alsnog backstage.

Wie: Will Rendle (zang, gitaar) en the People: Keo (bas, gitaar), Jim (Hammond, melodica), Charlie (drums) en Jamie (gitaar, percussie)
Waar: Met tien goedgemutste hippies in een groengewalmde kleedkamer op Habana
Wanneer: Donderdag 19 juli tegen achten, zo'n drie uur voor het optreden

Hou je van wandelen – al dan niet onder invloed – en inspireert het je?
W: Dank voor het vragen! Onze band is namelijk begonnen tijdens een wandeling 'on acid' rond een meer bij Brighton. K: Wandelen helpt je om je te focussen en het beste in jezelf naar boven te halen. Vooral lange wandelingen. W: Voor ons is de natuur een enorme bron van inspiratie en erg belangrijk voor onze muziek. Lekker lopen en aan het eind een kampvuur met een pannetje erop. Ja: Vooral lekker langzaam lopen maakt je geest helder, in tegenstelling tot hardlopen. Beweeg je nooit te snel. [de hele band begint een reggaedeuntje te zingen 'Moving too fast, lalalala'].

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen starten?
Ji: met de dames in de kleedkamer hiernaast zou ik wel een affaire willen! Dat zijn de half Engelse, half Nederlandse tweelingzusjes die de achtergrondzang doen bij Rilan and the Bombardiers. Whew! [de hele band stemt in...]


Drie tekstfragmenten van jullie nummer: In Knocking schrijf je onder andere 'someone's knocking on the door you know, we've got something to hide'. Wat is een van de grotere geheimen van WATP?

W: Tsja, een geheim is een geheim hè... Dat kan ik dus duidelijk niet vertellen. Het slechtst bewaarde geheim is vrij gênant. We deden mee aan een 'busking competition' in Londen, een soort X-Factor. We dachten zeker te gaan winnen. We gingen het podium op, we speelden en we werden als allereerste weggestemd. Kicked off. Het best bewaarde geheim heeft van doen met sex, drugs en rock-'n'-roll...

[het gesprek komt even op eenhoorns en fallussen terwijl Will klaagt dat hij zooo stoned is...]

Kapelsessie: Will and the People from Kapelsessies Gelderland on Vimeo.

Ook schrijf je 'do you listen to the radio, do you know what's happening outside?'. Jullie worden doorgaans beoordeeld op het lichte Lion In The Morning Sun. Is het alleen maar licht?
Die tekst is er eentje met een open-eind-achtige vibe. We stellen de vraag zonder expliciet politiek te worden. Er zit wel degelijk betekenis in onze liedjes ook al denken veel mensen het tegenovergestelde.

In Weirdo's komt dit tekstfragment voorbij: 'no matter what the papers say, this is the way the children play'. Zegt dat iets over hoe jullie in het leven staan?
W: De kranten zijn eigenlijk mislukte fabrikaten van de waarheid. Don't believe the news papers! Ja: Als je je gedraagt zoals een kind dan ben je altijd puur en zuiver. W: Sommige dingen weet je uit jezelf, je voelt het aan. Dat instinct waar kinderen ook vanuit gaan, zonder beïnvloeding van de buitenwereld en de media, daar doelt die zin op. [de band begint weer te zingen: 'Together, together we're starting to change our youth...']

Jullie hebben een themaatje uit The Lion Sleeps Tonight verwerkt in de live-versie van Lion In The Morning Sun en iedereen zingt het mee; word je al moe als je dit hoesje ziet?
W: Wauw, is dat het vintage vinylhoesje? Mag ik 'm houden? Te gek! [de hele band begint te zingen 'The lion sleeps tonight..'] W: voor ons was dit liedjes een zegening. Het refreintje met 'whoohoohoohoo' belandde per ongeluk in de live-versie. Het hoesje van onze single komt van een kartonnen doosje dat ik drie jaar geleden vond buiten een snackbar in Amsterdam. Het regeltje Lion In The Morning Sun heb ik trouwens niet eens zelf geschreven, maar de rest wel!


Met een woordwijziging heet jullie band 'Will Of The People'. Klinkt relevant in deze tijd van crisis en Arabische Lente...

W: Daar hebben we zeker over nagedacht, maar er schijnt al een band met die naam te zijn. Het idee spreekt me wel aan: Will Of The People. Inderdaad dieper en passend bij deze tijd. Een kleine wijziging van onze bandnaam? Dat kan er zeker van komen in de toekomst.

Hebben jullie nog kans gezien om Nijmegen te verkennen?
W: Jazeker! Het doet ons denken aan een combinatie tussen Zwitserland en thuis, Brighton. Ja: Fantastische oude gebouwen, leuke mensen: een fijne stad!

Wat is voor jullie de voornaamste reden om muziek te maken?
Unaniem: 'To be free!'