Udarnik: goede essentie

Slordig optreden

tekst: Eelco van Eldijk | foto's: Bernard Bodt ,

Ook toffe bands hebben wel eens een mindere dag.

CONCERT
Udarnik, Boog, 19 juli 2012

MUZIEK
Niet Nijmeegs bekendste naam, maar wel één van de interessantere. Udarnik, geesteskind van Tonnis van der Luit en zijn twee makkers, timmert in alle bescheidenheid aan de weg. Toch heeft de tegendraadse rockmuziek van dit drietal meer raakvlakken met recalcitrante punk dan met hedendaagse rockmuziek. Udarnik maakt geen muziek die mooi is: ruwe en bonkige korte nummers waarbij het niet om ego’s draait, maar het collectief centraal staat. Kader: illustere bands als Killdozer, Unsane, Melvins, Hammerhead, Jesus Lizard.

PLUS
De scherpe rand van Udarnik, welke geuit wordt in botte riffs en tergende drums. De repetitieve nummers van de drie, in overalls gestoken, werklieden, zijn ruw en eerlijk. Udarnik heeft een sterke essentie van hoekigheid in zich die voor een heftig optreden kan zorgen, maar…

MIN
De band lijkt bijna opzettelijk knullig te willen optreden. Ze laten de nodige steekjes vallen wat betreft muzikaliteit (spelfoutjes), geluid (zwak), presentatie (houterig), dit is echt erg jammer. De nummers missen hun uitwerking volledig. Udarnik is niet de bulldozer die het wil en moet zijn vanavond.

CONCLUSIE:
Goede band die zichzelf tekort doet.

CIJFER:
6