Sunday Sun: de ideale schoonzonenband

Van muzikantenmuziek naar zouteloze hitjes

tekst: Timo Pisart / foto's: Suzanne Klein Egelink ,

Toen de rockband Woost bijna een jaar geleden aankondigde - zonder afscheidsshow - te stoppen, was muziekminnend Nederland in rouw: ze hadden in hun tienjarige (!) carrière een paar ijzersterke liedjes geschreven, de pers overstag en vele bewonderende collegae. Een muzikantenband, zei men. Nu is frontman Koen Willem Toering vanuit het niets terug met Sunday Sun, en met een heel wat conventioneler geluid.

CONCERT
Sunday Sun, Lift, donderdag 19 juli 2012

Muziek
Eigenlijk spreekt de bandnaam al voor zich: Sunday Sun maakt zonnige jaren 60-surfpop in het verlengde van The Beach Boys, met een snufje vroege Beatles. Een stuk braver dan Woost altijd was, maar de carrière van Sunday Sun zit nu al in een stroomversnelling. De eerste single Highly Respected Rebel is opgepikt door 3FM en vandaag zien we zelfs al wat volk zachtjes meezingen. Overigens is Sunday Sun bepaald geen soloproject. Naast Toering vervult ook Yoshi Breen (voorheen RubyQ) de frontmanfunctie en worden zij ondersteund door Wouter Rentema (GEM en Laura Jansen) en Jan Teerstra (Wooden Saints en Laura Jansen). 

Plus
Toegegeven, dit is niet de spannendste groep van de-Affaire, maar Sunday Sun heeft het popidioom uitstekend onder de knie: drumbreaks om je vingers bij af te likken, vierstemmige koortjes en goede hooks in de refreinen. En dat alles met bravoure gebracht. De vier heren staan op een rijtje met ook de drums vooraan: dat wérkt. Op het Lift-podium is een solide motor te zien, een eenheid die nu al goed op elkaar is ingespeeld en er duidelijk lol in heeft.
 
Min
Dat gezegd hebbende, er zit geen enkel 'randje' aan deze vier jongeheren. Soms gaat het best hard, hoor, maar uit de bocht vliegt het nergens. Het is een ideale schoonzonenband: hartstikke aardig en compleet ongevaarlijk en seksloos. Hun muziek is daar een weerspiegeling van. "Don't wanna lose you now", het wordt zonder gêne gezongen. Kom nou, dit hebben we toch al duizend-en-een keer gehoord?
 
Conclusie
Goede popbands kunnen er natuurlijk nooit genoeg zijn en dat is Sunday Sun beslist. Luister maar eens naar die single Highly Respected Rebel: dat is écht een lekker liedje. Maar mag het alsjeblieft iets minder zouteloos?
 
Cijfer
6,5