Show Bart Constant klopt tot in de details

Maar is daardoor aan de saaie kant

Tekst: Sjoerd Huismans Foto: Sarah Oranje ,

Bart Constant is het alias van Rutger Hoedemaekers. Hij is geboren en getogen in Nijmegen, maar opereert inmiddels vanuit Berlijn. Vandaag is hij terug op het nest om de-Affaire te laten proeven van zijn kunnen. Dat hij een begenadigd muzikant is, staat vast. Het mag allemaal wel een stuk minder bedacht.

CONCERT
Bart Constant, De Arc, donderdag 19 juli 2012.

MUZIEK
Rutger Hoedemaekers ging eerder als About door het leven, maar heeft dat alias opgegeven. In januari bracht hij onder de naam Bart Constant zijn debuutalbum Tell Yourself Whatever You Have To uit, dat album van de week werd bij 3voor12. Bart Constant speelt eclectische synthpop, met veel gebruik van samples. Live wordt Hoedemaekers begeleid door twee muzikanten: een kundige, nieuwe drummer en een enthousiast meisje op onder meer accordeon, synthesizer en keytar (!).

PLUS
De muziek van Bart Constant zit uiterst vernuftig in elkaar. Samples, blaasinstrumenten, toetsen, accordeon, keytar en frisse melodieën: ze wisselen elkaar in rap tempo af en dat maakt dat het bij vlagen een feestje wordt om naar te luisteren. Deze show is zo gelikt als Hoedemaekers er zelf bij staat: strak in het pak en met de haartjes in model. Alles is tot in de puntjes uitgedacht.

MIN
Waarom is het dan toch in godsnaam zo saai? Het is moeilijk er de vinger op te leggen. Misschien is het wel het te ver doorgevoerde perfectionisme dat de spanning een beetje uit de show haalt. Alles wordt zo strak gespeeld dat je nauwelijks het idee meer hebt naar een live optreden te kijken. Geen moment wordt het publiek meegesleept door hetgeen hen voorgeschoteld wordt. Daarnaast moet gezegd worden dat de stem van Hoedemaekers aan de vlakke kant is: zijn zwakke, vanuit de top van de longen gezongen vocalen komen soms nauwelijks boven de drukke muziek uit.

CONCLUSIE
Bart Constant speelt een strakke show, die eigenlijk wat te gelikt is en daardoor spontaniteit mist.

CIJFER
6,5