Molly Nilsson zoekt romantiek in een Affaire

Ik heb weleens eerder mensen gitaar horen spelen en dan ben ik niet zo onder de indruk.

Felicia Tielenius Kruythoff ,

Gekleed in het zwart tegen een zwarte achtergrond in haar eentje op het podium komt ze wat wereldvreemd over. De donkere en diepe muziek moet langzaam in je groeien en heeft ruimte nodig voor verdere kennismaking. Dat maakt deze vrouw interessant en wij wilden meer weten.

Wie: Molly Nilsson
Waar: Backstage in de trailer van Molly Nilsson
Wanneer: donderdag 19 juli 2012

Er staan veel filmpjes op je website: ben je erg visueel ingesteld? En denk je dat visuals belangrijk zijn voor muziek?
“Ik hou ervan om filmpjes en de artwork te maken, omdat ik van huis uit grafisch kunstenaar ben, maar eigenlijk is het niet het beste voor de muziek. Als mensen naar muziek luisteren, dan genereert het iets anders: beelden, gevoelens. Het is erg verleidelijk om je eigen beelden op te dringen, maar het laat geen vrijheid meer voor interpretatie.”

Naast de filmpjes staat steeds een kort gedeelte van de songtekst geschreven. Waarom niet de hele songtekst en hoe belangrijk zijn teksten voor jou?
“Voor mij zijn de teksten het belangrijkste gedeelte van een nummer. Maar vroeger wilde ik ze niet eens afdrukken in de albumhoes. Het is leuk als mensen hun eigen teksten bij de nummers verzinnen. Op het moment dat je muziek maakt, geef je het over aan het publieke domein. Mensen kunnen dan hun eigen beelden en teksten creëren, ik wilde mijn eigen invloed daarin beperken. Maar in de loop der jaren is er iets veranderd. Ik ben heel blij met mijn teksten en misschien voel ik me wel beter bij het idee van mijn eigen invloed. Mijn teksten zijn ook erg veranderd. Als je ouder wordt, word je wat nederiger naar de mensen om je heen. Vroeger had ik een flinke attitude en vond ik mezelf zo slim, nu weet ik wel beter…”

Je maakt je eigen muziek, je hebt je eigen label en treedt ook alleen op. Is het een bewuste keuze om alles alleen te doen?
“Het is niet echt een keuze geweest, het is gewoon hoe ik begonnen ben, maar als ik iets anders zou doen, zou ik het denk ik ook alleen doen. Soms was ik wel jaloers op bands en de veiligheid van een groep, maar ik heb nu mijn eigen veiligheid ontwikkeld. In je eentje touren kan weleens saai zijn, maar ik maak mezelf nooit zo gek als een band me zou kunnen maken! Omdat ik alle muziek zelf maak, zou het ook een beetje raar zijn om bij optredens mensen te vragen om mee te spelen. Ik heb weleens eerder mensen gitaar horen spelen, en dan ben ik niet zo onder de indruk.”

Hou je van wandelen?
“Ik hou wel van wandelen als een transportmiddel, maar ik zou nooit in een rondje en in een collectief gaan lopen. Toen ik de wandelaars zag toen ik de stad binnenkwam, viel me op dat ze zo gestresst waren. Het zou leuker zijn als ze wat langzamer zouden lopen en meer om zich heen zouden kijken, in plaats van alleen maar vooruit. Dat geldt trouwens ook voor het leven in het algemeen.”

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen hebben?
“De enige band die ik gezien heb, is Orchestra of Spheres, maar zij zouden op me gaan rammen met hun drumstokken. Ik zoek meer romantiek dan dat.”