Chagall doet zichzelf tekort

Liveshow mist intimiteit en spanning van studiomateriaal

tekst: Maarten Wagemakers foto's: Hans Kreutzer ,

Sinds de doorbraak met het hitje Breathe een klein jaar terug is het snel gegaan met Chagall. Haar veelbelovende, titelloze EP zorgt voor hoge verwachtingen voor het optreden bij De Lift. Maar maakt ze die ook waar?

CONCERT
Chagall, De Lift, donderdag 19 juli.

MUZIEK 
Op plaat een veelbelovend potje minimalistische R&B, waarbij soulvolle zang wordt afgezet tegen voorzichtige dubstep-wobbles en kille electro-randjes. Jamie Woon lijkt een aardig referentiekader.

PLUS
Met de podiumpresentatie is weinig mis. De doorbraak vorig jaar door 3FM-hitje Breathe heeft Chagall en haar band een bomvol tourschema opgeleverd. De ervaring die ze hierdoor hebben opgedaan, zorgt vanavond voor een zelfverzekerd spelende band en een frontvrouw die haar soulvolle strot prima beheerst.

MIN
Denk de eigentijdse wobbles even weg en dan klinkt Chagall live niet zo gek veel anders dan één van de vele coverbandjes verderop in de stad. De minimalistische R&B krijgt in de handen van de vierkoppige band een wat warmer en losser karakter. Misschien een resultaat van het vele touren, maar het zorgt live iets te vaak voor een ‘gezellige’ en ‘funky’ jambandsound. Makkelijk behapbaar voor de hele familie, maar de intimiteit en spanning van Chagalls studiomateriaal komt maar mondjesmaat over. Het helpt waarschijnlijk niet dat de scherpe elektronische randjes uit een voorgeprogrammeerd laptopje komen.

CONCLUSIE
Chagall heeft de ideeën wel, maar lijkt nog te zoeken naar de juiste vorm om ze live over te brengen. Met deze veredelde bruiloftsetting doet ze haar eigen materiaal tekort. De toevoeging van een live beatbrouwer kan wellicht al een hoop schelen.

CIJFER
6